ОВИХ ДАНА У ЛОЗНИЦИ – БУРА ОКО ЗАПОШЉАВАЊА

Loznica - bolnica - dr milenko marin (2)

Колико је радника за стално примљено у Општој болници и Дому здравља полемисано у локалној скупштини. Директори две здравствене установе објашњавају да је све урађено у складу са прописима, док у градској управи кажу да нико није тражио пријем радника у јавним предузећима и установама

 

Да ли је пријем радника који су били на одређено време у стални радни однос  урађено у складу са Законом о изменама и допунама Закона о буџетском систему донетом овога месеца или страначки полемисало се ових дана по “чаршији”, али и за скупштинском говорницом. Тема је изазвала и нове варнице међу владајућом коалицијом, овога пута на релацији СНС-СПС, између лидера две странке, др Јездимира Вучетића и Јована Тодоровића.

 

Све по закону

 

“Запело” је око Опште болнице  и Дома здравља, а причало се да је било примања и по јавним предузећима и у градској управи. Директор Опште болнице др Вера Крсмановић каже да је рађено у складу са законом,  сви су примљени у оквиру норматива и потребни су установи.

– На основу Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему можемо да имамо само десет одсто радника на одређено време, а наша установа са 834 радника их је имала више. Можемо да имамо 83 запослена на одређено време, а имали смо преко 110 тако да смо ту разлику радника примили у стални радни однос. Тако смо задовољили и закон и наше потребе јер су нам они неопходни. То су млади људи, искључиво здравствени радници, ту има само три лекара, а остали су медицински техничари. Волела бих да смо могли да примимо и више јер нама иначе, недостаје медицинског кадра, али постоји кадровски план. Сада смо у законском оквиру од десет одсто радника на одређено време и не можемо да примамо у стални радни однос у следеће две године – објашњава др Крсмановић.

Она каже и да  је установа ове године проширењем кадровског плана успела да добије пет лекара, а тражили су још четири лекара и неколико сестара, али ће тек видети да ли ће им  то надлежни одобрити.

– Болница ће због старосне структуре лекара, који ће врло брзо ићи у пензију наредних година, можда доћи у проблем. Има 57 лекара  старијих од 50 година, а с обзиром на то да су специјализације продужене са четири на пет година у интернистичким областима, док хируршке чак на шест, а после им треба им још три четири године да би “испекли” занат, а то је дуг период.

Директор др Зоран Николић каже да је  Дом здравља “Др Миленко Марин”, који има 342 запослена, пријемом радника испунио законски оквир о максимално десет одсто запослених који су на одређено време.

– Није примљен нико нови, то су све радници који су радили на одређено време само им је сада промењен статус. На неодређено време примљено је нешто мање од 15 радника, то је све медицинско особље, и овим пријемом смо ушли у оквир од десет одсто радника на одређено време – каже директор установе којој  треба још специјалиста спортске медицине и психијатрије.

Начелница градске управе Милојка Смиљанић каже да је овај Закон на снагу ступио  7. децембра, дан после објављивања.

– И поступци који су у току, започети пре овог закона,  као код нас, не могу се наставити без сагласности министарства. Наша градска управа има мањи број запослених и пре неколико дана поново смо послали захтев за сагласност пријем радника, али док она не стугне, ни ми нећемо примати нове раднике. Тражили смо 12, морамо да примимо буџетског инспектора, интерну контролу што нам је наложио један закон, а сада је изашао други који то ограничава. Иначе, за јавна предузећа и установе немамо информације да је било запошљавања. Нико није тражио сагласност, нити нас је питао, а мора јер према Статуту града то мора да одобри градоначелник – каже она.

 

Варнице у парламенту

 

Запошљавање у здравству у скупштини је коментарисао др Јездимир Вучетић, председник ГОСНС и заменик градоначелника Лознице, рекавши да пријем радника у Општој болници није урађен у духу добрих коалиционих односа, да су примљени углавном чланови СПС, “антидатирано” и преко ноћи о чему је обавестио Савет за здравство СНС, Министарство здравља, а такође ће, како је рекао, обавестити и инспектора за рад.

– Можда је све урађено по закону, чак не сумњам да је све упаковано у законске оквире, али остаје горак утисак некоректности – рекао је.

Јован Тодоровић, председник Скупштине града и ГОСПС, је упозорио др Вучетића да на дневном реду није Општа болница него Дом здравља, да пријем радника није био у току ноћи ни “антидатирано” и да није тачно да су примљени само социјалисти.

Т.М.С

З.В

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )