ИЗЛОЖБА ЗА ЈУБИЛЕЈ – 40 ГОДИНА ГРУПЕ “Н8”

ИЗЛОЖБА ЗА ЈУБИЛЕЈ – 40 ГОДИНА ГРУПЕ “Н8”

N8 JUBILEJ

Ликовна група “Н8”, која већ четири деценије делује при КУД “Караџић”, свој јубилеј обележила је ретроспективном изложбом у Вуковом дому културе. Педесетак радова представило је стваралаштво 33 сликара који су били или су и данас чланови групе

Поводом 40 година од оснивања секције при КУД “Караџић”, ликовна група “Н8” приредила је у уторак у Галерији “Мина Караџић” ретроспективну изложбу слика на којој је представљено више од 50 радова тридесетак чланова, насталих у периоду од 1968. до 2013. године. Свечаност поводом значајног јубилеја песмом је употпунила група певача и песник Милан Ивановић, казујући своје стихове инспирисане ликовним ствараоцима. Вече је отворио Драган Тошић, председник друштва “Караџић” истичући да су четири деценије успешног трајања секције резултат ентузијазма њених чланова и љубави према уметности. Сава Бабић, један од оснивача групе “Н8” подсетио је на почетке деловања, али и на све оне који су током протеклих година оставили траг у историјату секције.

– Изузетан је осећај славити 40 година постојања јер лако је основати групу ентузијаста, сликара, уметника, али је много теже задржати их да раде у континуитету толико година. Срећа је и то што припадамо и што смо одувек припадали КУД “Караџић”. Ми смо део историје друштва али и културног живота овог града. Успут су осниване и друге ликовне групе, а оснивачи су, углавном, били или чланови  “Н8” или други сликари. Тако је основано и Удружење ликовних уметника Лознице које је постојало неколико година, као и ликовна секција при РКУД “Вискоза”, коју су чинили наши чланови, запослени у овој фабрици. Ипак, само је “Н8” издржала четири деценије – подсетио је Саво Бабић.

Он се осврнуо и на бројне изложбе и ликовне колоније на којима су учествовали, издвајајући изложбу у побратимском Плоцку, као и изложбе са колегама из Ваљева и Шапца.

– У првој деценији рада увек су на нашим изложбама наступали и песници. Заједно смо настајали и трајали. Са нама је био Стојан Степановић, Света Тешмановић, Љуба Ћорилић, а последњих година ту су и млађе снаге. Ликовну секцију смо оснивали Милан Узелац, Милорад – Бата Врањковић, Живко Милосављевић, Милутин Глигорић, Милка Вукасовић, Душан Илић, Светлана Лазић и ја. Следећи је приступио Пантелија Деспотовић, Слободан – Цоле Гавриловић, а прве две деценије рада обележили су и Војислав Илић, Милица Вулић, Јован Радишић, Жића Илић, Зоран Васиљевић, Милан Андрић. Уз нас су били и Драго и Снежана Симић, академски сликари, као и Ана Фафулић, једна од најмлађих чланица – казао је Бабић.

Цоле Гавриловић, донедани председник секције, поручио је да група “Н8”, у којој је већ 38 година, није затворена група и да она привлачи себи оне који мисле исто. У време његовог председниковања највећи број нових чланова приступио је групи, док је Анђелко Тешмановић, садашњи председник секције рекао да је до сада кроз њу прошло око педесет уметника, да двадесетак активно делује и данас, а да је неке животни пут одвео из Лознице.

– На жалост, неки више нису међу живима и ово је уједно прилика да се и њих сетимо. Ту су њихове слике и ми неке од њих с радошћу излажемо у овој галеријској поставци – казао је Тешмановић.

Отварајући изложбу, сликар Драго Симић је нагласио да су ретки они који су од уметности живели, али да, уметност, ипак, “омогућава ствараоцу да постоји и после физичког постојања”.

– Зато је уметност бесмртна. Уколико ја аутор аутентичнији и искренији, утолико је препознатљивији кроз уметничко дело. Ово је богата и разноврсна изложба, а кључ трајања групе “Н8” је то што су поштују правило да уметност мора бити слободна. Слобода њиховог зближавања их је одржала овако дуго – рекао је Симић.

Изложба ће бити отворена до 20. децембра.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )