У РТ “ЗАЈАЧА” НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПИСАО ВУЧИЋУ И БОГИЋЕВИЋУ – САМО СЕ НАПИСАЛО

RT ZAJACA POD SNEGOM

Ко је упутио писмо првом потпредседнику Владе Србије и директору “Фармакома МБ”, у којем се указује на тешко стање радника РТ “Зајача”, не знају ни рудари нити руководиоци фирме. О писму и једни и други сазнали из дневне штампе

После недавно објављене информације у једним дневним новинама да су радници РТ “Зајача”, који послује у оквиру концерна “Фармаком МБ”, послали отворено писмо првом потпредседнику владе Александру Вучићу, као и власнику концерна Мирославу Богићевићу, у којем их, између осталог, обавештавају да је њихова и егзистенција њихових укућана угрожена, огласио се рудар Дејан Лазић, један од чланова бившег штрајкачког одбора рудника “Заворје”. Он тврди да нико из штрајкачког одбора радника рудника “Заворје” није потписао то писмо, иако се слажу са његовим садржајем.

– Не знам ко је писмо послао, али то није учинио нико од колега са којима сам у контакту и који су чинили штрајкачки одбор јер ми све дописе шаљемо са нашег званичног мејла и са потписом. Ми смо имали договор са Миросла-вом Богићевићем и са представницима Владе Србије да нам се до краја године сва дуговања исплате и да се све обавезе ка држави испуне. До данас то није решено, али по оном року који је дат још имају времена. Разговарао сам пре пар дана са саветником министра за рударство Томиславом Шубарановићем који ме уверавао да држава предузима све што је у њеној моћи да се проблеми са руководством “Фармакома” превазиђу – тврди Лазић.

Он каже да су запослени примили свега три и по плате за 11 месеци и да је чињеница да људи и даље раде без оверених здравствених књижица.

– Није нам исплаћен други део мартовске зараде, као ни плате за април, мај, јун, август, септембар, октобар и новембар. Ми радници смо доведени до просјачког штапа упркос томе што су наше плате зарађене и упркос томе што по закону нико не сме да ради на пословима високог ризика без оверене здравствене књижице – наглашава Лазић.

Јасмина Милутиновић, директорка РТ “Зајача”, каже да је и она о писму сазнала преко штампе, тврдећи да никакав званичан допис није стигао на адресу директора концерна.

– Нисам сигурна ко стоји иза тог писма, али оно није ни стигло до директора Богићевића. Са њим су се у међувремену састали и представници синдиката радника који су се такође оградили од одговорности за то писмо. Ни они немају ништа с тим. Тачно је да смо у преговору са банкама, као и то да смо тужили банке које су нас блокирале у моменту када нису доспели кредити, а све то нанело је стравичне проблеме у функционисању целог система. Тачно је и да сам отпустила 240 радника, принуђена да смањим трошкове како бисмо преживели. Проблем постоји, али нисмо ни први ни последњи у овој држави јер свако четврто предузеће у Србији је блокирано. То је податак са састанка Привредне коморе Србије на којем сам недавно била. Треба се запитати како ће преживети привреда али и све те банке – поручује Милутиновићева.

Она додаје и то да сваки радник којем је неопходна лекарска помоћ одмах добија здравствену књижицу.

– Појединачно решавамо проблеме за сваког радника а уколико је потребно, платимо лечење за неколико дана, док радник не добије књижицу. Никога нисмо оставили на цедилу. Тренутно ради једна пећ јер колико успемо да набавимо сировина, толико и радимо. Покушавамо да преживимо, док се не реше нагомилани проблеми. Проблем за локалну заједницу је и тај што нећемо примати нове раднике ко зна до када – поручује директорка.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )