ПОТРЕС У ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ – ШТА СЕ ВАЉА ИЗА БРЕГА?

ПОТРЕС У ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ – ШТА СЕ ВАЉА ИЗА БРЕГА?

polomljeno

Председник ГО СНС др Јездимир Вучетић рекао да  су напредњаци уклоњени из свих важнијих одлучивања и информација и да неће у овдашњој власти да статирају још две и по године. Градоначелник (УРС) његове изјаве оценио као “нетачене”, а Јован Тодоровић, председник ГО СПС и градске скупштине, позвао да се “лопта спусти на земљу”

 Владајућа коалиција УРС-СНС-СПС деловала је до прошле седмице као сложна екипа на коју нису утицале републичке политичке играрије и здушно прекрајање изборне воље грађана на локалу. Онда се, што би рекли “ничим изазвана”, на идиличној слици појавила прва пукотина која, бар се сада тако чини, можда ипак неће прерасти у непремостиви јарак између СНС и осталих, пре свега УРС-а.

Само дан након што су раме уз раме стајали градоначелник Видоје Петровић и  заменик градоначелника др Јездимир Вучетић и давали изјаву о инциденту у “Вискози” напредњаци су, прошлог четвртка, сазвали “хитну прес конференцију”. Тада су обелоданили да Вучетић као заменик градоначелника и команданта Градског штаба за ванредне ситуације, није био  упознат са садржајем дописа који је 24. новембра поводом акцидента упућен премијеру и надлежним министарствима.

Нису довољно видљиви

– Наставља се стара пракса да као коалициони партнери из највеће политичке странке у Србији будемо скрајнути од свих битнијих информација од интереса за град и грађане. Захваљујући томе, у протеклих годину и по дана нисмо као представници најмоћније странке у Србији  могли на адекватан начин да учествујемо у власти и утичемо на збивања у граду.  Као коалициони партнери у власти нисмо никада консултовани у припреми буџета, расподели финансијских средстава јавним предузећима и установама и другим битнијим стварима од интереса за овај град. Инцидент у “Вискози” само је показао у  којој мери се као коалициони партнери поштујемо и уважавамо  – рекао је Вучетић, председник лозничких напредњака.

Он је рекао и да је Агенција за приватизацију годинама била у надлежности Министарства привреде које је водио УРС и до сада ништа није битније учињено да се спрече крађе у “Вискози”, растурање тог гиганта, ни сачува неко од 12 хиљада радних места. Вучетић је рекао да коалиција не мора бити угрожена уколико коалициони партнери коначно схвате да “долазимо из странке која тренутно има подршку од 43,5 одсто грађана и да наш удео у свим актуелним збивањима у овом граду мора бити значајнији и већи”.

– Наша намера није да у овдашњој власти статирамо још две и по године и не будемо у ситуацији да урадимо ништа битније, јер смо као партнери склоњени од свих важнијих одлучивања и информација. Време и одговори коалиционих партнера показаће развој догађаја, али имамо основане примедбе чланова, а поготово из врха странке да нисмо довољно видљиви унутар коалиције у Лозници – закључио је он.

Коме је у интересу сукоб у Лозници?

Дан касније, петак, новинарима су се заједнички обратили градоначелник Видоје Петровић (УРС) и Јован Тодоровић, председник Скупштине града и ГО СПС.

– Информације које је изнео мој заменик и председник ГО СНС су нетачне, а изношење нетачних информација у основи представља помало нечастан чин.  Ако су дописи које сам упућивао представницима владе и тражио помоћ за решавање проблема “Вискозе” схваћени као мој грех, ја сам на тај грех поносан. Приоритет у мојим даљим активностима као градоначелника биће брига за овај град. На  то какви ће бити наши даљи кораци и одлуке у погледу коалиције, утицаће пре свега интерес града Лознице и грађана. У Лозници морамо да будемо сложни и сложно радимо у интересу града. Нећемо се око битних тема договарати преко медија, него у институцијама, где је место да о томе причамо. Хоћу да верујем да је

 овде у питању неспоразум. Увек сам на становишту да се пружи шанса дијалогу и да дођемо до политичке стабилности без које није могуће решавати проблеме – рекао је Петровић, оцењујући Вучетићеву изјаву “несхватљивом”.

Петровић је рекао да ће  инсистирати на састанку, не само коалиционих партнера на нивоу града,  него ако затреба и одговарајућих функционера са вишег нивоа “како би се сваки неспоразум отклонио” и како бисмо “на делу показали да желимо добро Лозници и њеним грађанима”. Како је објаснио, у раду Штаба учествовали су сви његови чланови, па и  заменик градоначелника и они из СНС. Тодоровић је рекао да не стоји примедба да не уважавају довољно коалиционе партнере и то да нису питани о буџету “не одговара истини”.

– Изненађен сам изјавом да нису питани, да их недовољно уважавамо и слично. Прича о томе да СНС има 43 одсто подршку  у Србији овде не пије воду. Сви имамо оно што нам припада сразмерно броју одборника и онај ко их има највише, има највећи део  власти и одговорности. То не спречава ни мене, ни било ког напредњака да оде код свог министра и тражи решавање неког проблема у Лозници. Позивам наше партнере из СНС, и све нас, да одлучујемо разумно, спустимо лопту на земљу, да не подлежемо непринципијелним притисцима ма од кога да долазе. Имам информације да притисци долазе од одређених људи из врха СНС, али да то не одобрава председник странке Вучић, ни председник Извршног одбора СНС на републичком нивоу. Кварити нешто што функционише то могу само људи који су политички неписмени и који не желе добро овом граду. А први услов да град функционише тако да то одговара грађанима и доприноси развоју је политичка стабилност. Свака промена власти у Лозници изазвала би много негативних ефеката – оценио је Тодоровић додајући да “СНС нема искуства у вршењу власти и можда је то разлог ове њихове реакције”.

Петровић и Тодоровић су нагласили да је до сада одржано 12 седница Скупштине града, са више од 400 тачака дневног реда, и на ниједном није било проблема, као и да су све одлуке на Градском већу до сада биле једногласне. Ове седмице није било страначког оглашавања актера ове приче. Да ли је то затишје пред буру или су “спустили лопту” показаће време и мада идилична слика није пукла, загребана је сигурно. Колико дубоко, видећемо.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )