ЛН ИСТРАЖУЈУ: ДА ЛИ СЕ МОЖЕ ПРЕЖИВЕТИ УЗ СОЦИЈАЛНУ ПОМОЋ – НЕКИ САБЕРУ И ДО ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ

ЛН ИСТРАЖУЈУ: ДА ЛИ СЕ МОЖЕ ПРЕЖИВЕТИ УЗ СОЦИЈАЛНУ ПОМОЋ – НЕКИ САБЕРУ И ДО ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ

socijalna davanja

За прва четири дана децембра у лозничком породилишту рођена су два трећерођена детета, док су у брачне воде у овом периоду по први пут упловила три пара. Они су уједно и први корисници нових социјалних давања која им припадају на основу нових одлука Скупштине града. ЛН су истраживале да ли се може преживети уз социјалну помоћ

Најновијим одлукама Скупштине брачни парови који склопе брак после 1. децембра остварују право на новчану помоћ у висини просечне нето зараде града која тренутно износи око 32.000 динара. Такође, право на месечну новчану помоћ остварује мајка са трећерођеним дететом и то 3.000 динара од рођења до напуњене треће године живота, 5.000 од треће године до поласка у школу, 8.000 од првог разреда основне школе до њеног завршетка и 10.000 динара од првог разреда средње школе до пунолетства. Први корисници ових социјалних давања биће три новопечена брачна пара која су од 1. децембра први пут склопила брак као и два трећерођена детета, рођена у ова четири дана у лозничком породилишту.

У борби против беле куге и очувања наталитета, градска управа у Лозници већ пар година доноси низ одлука за подстицај рађања. Само за те намене град годишње издваја више од 100 милиона динара.

Када бисмо сва социјална давања применили у пракси на две огледне лозничке породице, то би отприлике изгледало овако:

Уз породичну радост и годишња плата

1. Брачни пар приликом склапања брака добија новчану помоћ од 32.000, у случају трудноће незапослена жена након порођаја за прворођено дете добија једнократну помоћ од 15.000 динара и сваког месеца добија новчану надокнаду од 20.000 динара до навршене прве године живота детета. Уколико има право на дечји додатак,  месечно се добија још 2.535 динара што на годишњем нивоу износи укупно 309.000 динара. Ако  прима и социјалну  помоћ преко Центра за социјални рад, приход се увећава за још 13.500 динара месечно.

2. Породица која има двоје деце и добије треће дете има право на једнократну надокнаду у износу од 30.000 динара и на 3.000 динара месечно до треће године детета када се тај износ повећава. Уколико је породиља незапослена, има право на месечну новчану надокнаду од 20.000 динара од дана рођења детета до навршене прве године живота. Уколико има право на дечји додатак,  месечно се добија још 7.605  динара, што на годишњем нивоу износи 397.260 динара. Ко прима социјалну новчану помоћ преко Центра за социјални рад, приход се увећава за још 18.000 динара месечно.

Корисници дечјег додатка и новчане социјалне помоћи имају право и на попуст од 30 одсто за коришћење једног енергента, 50 одсто попуста имају хранитељске и старатељске породице  и родитељи деце са сметњама у развоју док 15 одсто попуста имају самохрани родитељи.

Верица Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )