ПОСЛЕ ИНЦИДЕНТА У “ВИСКОЗИ” – ШТАБ БЕЗ ИНФОРМАЦИЈА

Поводом инцидента у “Целулози” прекјуче је одржан Градски штаб за ванредне ситуације на коме је одлучено да се још једном обрати свим надлежним државним органима и затражи информацију о последњим дешавањима у “Вискози”. Градоначелник и командант Штаба Видоје Петровић у понедељак се већ обратио првом потпредседнику Владе Александру Вучићу са молбом да помогне, као и премијеру и министру полиције, министарки енергетике и министру привреде  да предузму све мере како би се ово питање коначно решило, али повратне информације нема.

– Закључак са седнице је да се још једном обратимо свим надлежним државним органима да Градском штабу доставе информацију шта се догодило у “Вискози”, да ли су познати починиоци, које су мере предузете против њих, какво је стање загађености земљишта и ваздуха, које се мере предузимају, када ће почети њихова примена, да ли су против одговорних лица предузете и које мере. То треба да зна Градски штаб као и наша локална јавност. Предложићемо да неко од представника Владе обиђе “Вискозу” и на лицу места се увери како она изгледа. Од представника Полицијске станице у Лозници обавештени смо да је само за претходне три године поднето око стотину кривичних пријава којим је обухваћено 150 лица, а да до сада нема ниједне правоснажне пресуде. Ми не можемо затварати очи пред овим и заиста желим да поручим најодговорнијим људима да помогну да се ово питање реши, јер њега могу да реше надлежни државни органи, а не локална самоуправа која нема за то законски основ, нити стручни кадар ни материјална средства – рекао је прекјуче Петровић.

На питање ЛН да ли још увек истиче опасна материј,а Петровић је рекао је до недавно још увек долазило до благог изливања црног луга, али и да “шта се сада дешава, ми не знамо”, а град прекјуче није имао ни поуздану информацију да ли неко сада посебно обезбеђује објекте са опасним материјама у фабрици.

– Урађена су мерења, али немамо званичну информацију колико је тај простор контаминиран, у којој мери и како ће се одразити на земљиште, како се манифестује на људе, флору и фауну. Ниједну званичну информацију Градски штаб до данас није добио. Ако би се неко обратио надлежнима позивајући се  на Закон о доступности информација од јавног значаја, он би је добио, а  овде их  најодговорнији људи у граду и Градски штаб нажалост још увек немају. Ипак, очекујем да врло брзо добијемо одговоре од Владе – рекао је он.

Заменик градоначелника др Јездимир Вучетић рекао је да су све активности фокусиране на инцидент у “Вискози” и да ће закључци са Градског штаба бити упућени свим релевантним факторима.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )