ОПЕТ  ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМ У “ВИСКОЗИ” – ЦРНИ ЛУГ  ИСЦУРИО ИЗ РЕЗЕРВОАРА

ОПЕТ ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМ У “ВИСКОЗИ” – ЦРНИ ЛУГ ИСЦУРИО ИЗ РЕЗЕРВОАРА

STRUCCNE EKIPE U CELULOZI

Због сечења вентила дошло до истицања опасне материје црног луга из једног од резервора “Целулозе”. “Вискоза” и уклањање опасних материја нису у надлежности локалне самоуправе, поновили градски челници. Захваљујући брзој интервенцији лозничке Ватрогасно-спасилачке јединице, спречена већа еколошка катастрофа

Прошле суботе у некадашњој “Вискозиној” фабрици “Целулоза” дошло је до изливања црног луга из једног од резервоара и новог еколошког акцидента, који је потврдио да је вишегодишње задржавање опасних материја и неспречавање невиђене пљачке у руинираном гиганту, опасно “играње ватром”. Овога пута из резервоара је истекло више од око 300 кубних метара црног луга, опасне материје, а само захваљујући брзој интервенцији лозничке Ватрогасно-спасилачке јединице спречена је већа еколошка катастрофа.

Цурење је приметио радник фабричког обезбеђења у суботу око 12 часова, а црни луг излио се после неовлашћеног сечења вентила поред којег су нађени бренер и боца са гасом коришћени у тој работи. Како су дан касније рекли стручњаци Центра за екотоксикологију јединица за брзу реакцију у ванредним ситуацијама из Београда црни луг је расут на око четири ара фабричког круга, али се није могло прецизирати колико га је  доспело у кишну канализацију, али су мале шансе да ће доћи до Дрине. Већи део је доспео до постројења отпадних вода  “Целулозе” одакле не може да се прелије.  Дан после фабрику је посетило руководство Града као и Ненад Боровчанин, државни секретар Министарства омладине и спорта. Он каже да је “Вискоза” некада била перспектива за омладину и породице оних који су радили у овој фабрици, а данас је највећа опасност за младе људе овог краја.

– Година се овде акумулира опасан отпад, а као што знате платина, злато, као и бакар, гвожђе и остале секундарне сировине биле су профит за многе. На то се више не сме слепо гледати и чекати да дође до оваквих ситуција. Апелима, упозорењима, разноразним дописима не може се овај проблем решити нити тражити разни изговори зашто се ово дешава. Са државним секретарима надлежним за ову област разговараћу да направимо радну групу која би решавала овај проблем – рекао је Боровчанин.

Заменик градоначелника др Јездимир Вучетић каже да “Вискоза” и уклањање опасних материја нису у надлежности локалне самоуправе.

– Град је годинама упозоравао на могућности еколошких катастрофа због “Вискозе”. Министарство енергетике је пре два месеца дало прецизне инструкције шта учинити са опасним отпадом, али су се и Агенција за приватизацију и стечајни управници оглушили о то и нико ништа није урадио. Годинама понављамо да Град нема никакве ингеренције над фабриком, али има обавезу према грађанима да апелује на државу за помоћ. Надамо се да ће ово бити последња опомена онима који газдују “Вискозом” и последњи апел да уклањање опасних материја мора почети. Стварно не знам шта Град треба да уради да би одговорни урадили свој део посла – рекао је он у “Целулози”.

Према његовим речима,  приватизација “Вискозе” може ући у анале економских студија на који начин се гигант од 12.000 радника може упропастити да у њему не буде задржано ниједно радно место, и да се “паметнијом политиком и радом” могло сачувати бар две до три хиљаде радних места. Као што су ЛН недавно писале, на основу ранијих налаза инспектора заштите животне средине и извештаја Агенције за приватизацију, у кругу “Вискозе” налазило се до суботе 1.000 м3 опасног црног луга који је окарактерисан као “опасан отпад”, а има и око 20 тона угљен- дисулфида (ЦС2) лако запаљиве и веома токсичне материје, око 2.200 м3 воде  контаминиране са ЦС2, опасне материје са својствима експлозивности, запаљивости, токсичности и штетности по животну средину. У фабрици је и 750 кубика белог и 250 кубика зеленог луга, који су као и 1.500 кубика активног угља окарактерисани као отпад који није опасан, а иста квалификација (?!) дата је иза пет кубика натријум-хидроксида (жива или каустична сода). У фабрици се налази и између 500 и 800 килограма фурфурала чији карактер није могуће утврдити због дугог стајања.

Остаје да се види хоће ли неко, коначно, одговарати за последњи хемијски акцидент у “Вискози”. Она је и пре два месеца била проблем када је истицао амонијак, да би после тога око две тоне ове опасне материје  почетком октобра било уклоњено из пустог погона “Центрофана”. Можда и истицање црног луга убрза транспорт преосталих опасних материја из “Вискозе” како би Лозница коначно одахнула и престала да живи са опасним материјама у свом дворишту о коме други “брину”.

Нису испунили обавезу

Према речима Наде Лукић, републичког инспектора за заштиту животне средине, Републичка инспекција за заштиту животне средине прати све погоне “Вискозе”  и у септембру ове године утврђено је да су неке од заосталих материја у погонима опасне као што је црни луг који је исцурио.

– Стечајном управнику и правном лицу “Целулоза” у стечају наложено је да обезбеди објекат од приступа неовлашћених лица и у одређеном року преда овлашћеном оператеру опасан отпад уколико није умогућности сам да га збрине. Они нису испоштовали обавезу да то обезбеде, и што се тиче наше инспекције, следи кривична пријава – рекла је она у суботу.

Нашли га

У локалној самоуправи кажу да кроз муљ у резервоару још цури црни луг и да је полиција пронашла једно лице за које се сумња да је повезано са сечењем вентила. Према незваничним информацијама, њему је одузета одећа која ће бити послата на анализу да се утврди има ли трагова луга, а ради се и на откривању саучесника јер се сумња да велику боцу са гасом он није могао сам донети.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )