МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ – КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗА ОДГОВОРНЕ

Поводом случаја у “Целулози”, у недељу се огласило Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине саопштењем да ће против лица одговорних за овај акцидент бити поднете кривичне пријаве. Како се наводи, на локацији предузећа “Целулоза” у стечају, које се налази у некадашњем комплексу “Вискоза”, у суботу, 23. новембра, око 12,30 часова дошло је до изливања црног луга из једног од резервоара.

Републички инспектори који су извршили увиђај, констатовали су да је из резервоара истекло око 300 метара кубних овог опасног отпада, што је проузроковало загађење тла на површини од око четири ара у кругу фабрике. Већи део изливеног раствора усмерен је у канализациони систем “Целулозе” и отекао у базене за механичку прераду отпадних вода који се налазе ван круга “Вискозе”, а у власништву су “Целулозе”. Приликом контроле 24. новембра инспектори су утврдили да се црни луг појавио и на њиви у власништву физичког лица, удаљеној око 500 метара од постројења за прераду отпадних вода. Републички инспектори за заштиту животне средине из одељења за заштиту земљишта, површинских и подземних вода, обавили су ванредни преглед и наложили мере ради додатне заштите земљишта и вода од загађења. Резултати недељних анализа Републичког хидрометеоролошког завода, показали су да у узорку воде реке Дрине није регистовано присуство црног луга. У узорку из шахта у кругу “Вискозе” и шахта поред црпне станице ван круга “Вискозе” регистрована је повећана пх вредност, што указује на присуство црног луга. Резултати анализе земљишта, коју ради Градски завод за јавно здравље из Београда, биће накнадно познати.

До изливања црног луга дошло је после неовлашћеног сечења вентила на резервоару од стране непознатих лица, а на лицу места затечена је опрема за сечење – бренери. Предузећу “Целулоза”, које је одговорно за објекат у коме се акцидент догодио, инспектори су наложили да одмах физички обезбеди резервоаре црног луга и остале објекте у свом власништву од приступа неовлашћених лица.

Наложено им је да предузму све неопходне техничко-технолошке и друге мере да спрече даље цурење опасних материја и даљу контаминацију загађеног земљишта. Након предузимања ових мера, одговорно предузеће дужно је да изврши санацију и ремедијацију контаминиране локације. Против лица одговорних за овај акцидент биће поднете кривичне пријаве, стоји у саопштењу  министарства.

(Т.М.С)

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )