У СЕРИЈИ “РАВНА ГОРА” – МАЛОЗВОРНИЧКИ ПОДЗЕМНИ ГРАД

У СЕРИЈИ “РАВНА ГОРА” – МАЛОЗВОРНИЧКИ ПОДЗЕМНИ ГРАД

RAVNA GORA U POZEMNOM GRADU

“Камену девојку”, односно подземни град Карађорђевића, телевизијски гледаоци видели су минуле недеље у другој епизоди “Равне Горе”. С обзиром на почетну гледаност серије широки аудиторијум сазнао је шта се крије у стени крај Дрине. У Туристичкој организацији Малог Зворника последњих година озбиљно рачунају да ова јединствена локација може бити туристичка  атракција не само овога краја већ и Србије.

Према речима Војислава Стаменковића, директора општинске Туристичке организације, интересовања за подземни град има, а после недељног емитовања друге епизоде “Равне Горе” вероватно ће бити још веће.

– После серије очекујемо да још више људи буде заинтересовано за посету овом месту, за које ће сада сазнати многи. Подземни град је прошле године имао око четири хиљаде посетилаца, а приближан је број и ове, мада смо од октобра објекат затворили због предстојећих електро радова. Договорено је да почнемо фазно уређење овог комплекса, а први корак је био да урадимо пројекат реконструкције електро-мреже у подземном граду.  Радови крећу у јануару и то је најважнија фаза, да потпуно  осветлимо комплекс  – каже Стаменковић.

Као што су ЛН својевремено писале, градња склоништа у шупљој стени почело је 1932. према наређењу краља Александра Карађорђевића, са намером да објекат пружи све услове за дужи боравак под земљом. Око две трећине склоништа је завршено, али је после убиства краља Александра 1934. градња прекинута. Подземни град коришћен је једино у априлу 1941. када је овде одржана последња седница Југословенске владе којом је председавао краљ Петар Други Карађорђевић. Он је ту провео три последње ноћи у Србији и одатле је 12. априла отишао у изгнанство. Подземни град има 12 улаза, око 1.700 метара ходника и 75 просторија различитих величина за краља, владу, врховну команду, дворане, сале, кабинет, стражару, краљеву капелу  и прављен је тако да може да прими до пет хиљада људи.

Подземни град је од пре неколико година отворен за посетиоце, којих је све више, а колико ће њиховој бројности допринети то што је “играо” у “Равној Гори”  видеће се наредне године.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )