У МУЗЕЈУ ЈАДРА – ИЗЛОЖБА О ДРИНСКОЈ ДИВИЗИЈИ

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – ИЗЛОЖБА О ДРИНСКОЈ ДИВИЗИЈИ

drinska

– За све се оптужује заборав а сви знамо да се не може заборавити оно што се не зна и што се никад није знало – казао је генерал Милисав Секулић, отварајући излозбу посвећену славној Дринској дивизији, о којој је 2009. написао и монографију. Поставку у Музеју Јадра приредили су историчари Центра за културу Горан Вилић и Зоран Тошић

У сусрет обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата лознички Центар за културу “Вук Караџић” приредио је у среду у Музеју Јадра документарну изложбу “Дринска дивизија – од настанка до 1918. године” аутора Горана Вилића и Зорана Тошића. Изложбу је отворио генерал у пензији Милисав Секулић, који је пре неколико година написао и књигу о чувеној јединици, а био је и један од сарадника приликом настанка изложбене поставке.

– Пукови и дивизије српске војске дочекали су крај Првог светског рата као најелитније јединице свих армија учесника великог рата. Међу њима је на почасном месту Дринска дивизија о којој сам написао монографију “Дринска дивизија – прилог историји српске војске”. Писао сам је шест година и још толико чекао да се одштампа, а сазнање да ниједна дивизија, изузев Дринске, нема монографију, и да ни један пук српске војске, изузев Другог гвозденог пука моравске дивизије нема монографије, много говори о Србији, о њеној интелектуалној елити, о владарима, о државним институцијама.  За све се оптужује заборав а сви знамо да се не може заборавити оно што се не зна и што се никад није знало. А не зна се не зато што је заборављено него зато што је сакривано од генерација које су долазиле – казао је Секулић отварајући изложбу.

У име градске управе ауторима изложбе и Музеју Јадра честитао је градоначелник Видоје Петровић изражавајући задовољство што је пред публиком поставка која говори о чувеној јединици и људима који су били на бранику одбране у многим ратовима.

– Историја је у прошлости забележила сурова дешавања на подручју нашег града, од боја на Чокешини, боја на Лозници, гучевске и церске битке, погрома у Лешници и горњем Јадру, а кад год је требала и кад је држава позивала свој народ грађани Лознице су стајали на бранику отаџбине. О томе сведочи и ова изложба. На жалост, у прошлости наш крај често је био заборављан и зато ова изложба и људи који су је припремали заслужује много више од признања и захвалности. Они су направили важан корак да у времену када се приближава стогодишњица од почетка Првог светског рата, од Церске битке, на светлост дана изнесу историјске чињенице које на најбољи начин осликавају биће грађана Јадра, Подриња и целог овог краја. Тако се некад бранила отаџбина, а данас се брани радом, знањем и борбом за изградњу бољег друштва, паметнијег и хуманијег. Изложба нас подсећа да постоје и овакви видови борбе против заборава, да не заборавимо прошлост како се не бисмо у будућности погубили и залутали – казао је градоначелник.

Аутори изложбе су објаснили да је изложба одраније планирана али да је тек сада постављена и да обухвата период од оснивања Дринске дивизије, од седамдесетих година 19. века, до завршетка рата.

– Поред докумената и фотографија изложен је и један број предмета из историјске збирке музеја, везаних за ратни период. Последња два месеца смо интензивно радили на припреми а мотив је да не заборавомо светле традиције предака. Изложба указује и на личности Дринске дивизије, официре, ратнике и свих шест ратова које је Србија водила од 1876. до 1918. године – поручују Вилић и Тошић додајући да је планирано да у наредних месец дана изложбу види више од 4.000 ученика, професора и свих оних који држе до традиције.

Они су најавили да ће већ наредне године сличну изложбу посветити Момчилу Гаврићу, најмлађем каплару свих армија, указујући и на чињеницу да је тек недавно овај дечак из Трбушнице коначно добио своју улицу у завичају.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )