СКУПШТИНА ГРАДА – УСВОЈЕН  РЕБАЛАНС БУЏЕТА

СКУПШТИНА ГРАДА – УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

skupstina

У дводневном заседању Скупштине града одржане крајем прошле седмице, одборници су, између оталог, усвојили извештај о остварењу буџета града за првих девет месеци и донели одлуку о његовом ребалансу

Одборници Скупштине града усвојили су извештај о остварењу буџета града у првих девет месеци и план ребаланса буџета. Према речима Вере Унковић, начелнице Одељења за финансије и друштвене делатности, у овом периоду примања и приходи у буџету града остварени су са 59,67 одсто у односу на планиране а расходи 47,50 одсто од планираних. Остварени су приходи у износу од 1,310 милијарди динара од чега су приходи буџета 1,188 милијарди а расходи износе 1,027 милијарди динара.

– Приходи на основу пореза остварени су са 58,61 одсто, донације и трансфери од других нивоа власти са 70,83 одсто док су други приходи остварени са 45,24 одсто. Што се тиче расхода, највише средстава утрошено је за социјална давања 88,69 одсто, давања за месне заједнице остварена су у овом периоду, као и у првих шест месеци, испод милион динара због целе процедуре око избора у МЗ на крају прошле године и примопредаје дужности која је обављена у марту док је закон о јавним набавкама који је успорио читав поступак, ступио на снагу у априлу. До краја године биће реализовано све што МЗ буду успеле да одраде  – рекла је Унковићева.

Како је рекла, урађен је и ребаланс, односно, смањење расходне и приходне стране. Одлуком о ребалансу дошло је до смањења расхода код јавних предузећа, они су своје планове и програме прилагодили условима приходне стране буџета града. Највеће смањење је код ЈП „Град“, 93 милиона, код ЈП „Наш дом“ 14,5 милиона, ЈП „Водовод и канализација“ 11,5 милиона и Дирекције за управљање и развој бања Ковиљача 1,5 милион. Нето фискални дефицит износи 176 милиона динара и он ће бити обезбеђен из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година.

Према мишљењу Михаила Пурића, одборника Заједно за Србију, известилац Извештаја  о буџету требало је да буде градоначелник а извештавање треба да буде јасније јер је већини одборника овакво излагање од сат времена са изношењем пуких цифара без упоређивања оствареног са планираним, неприхватљиво.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )