ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – ЛОЗНИЦА ЈЕ ПОДРЖАЛА МЛАДЕНА

NA KONCERTU ZA MLADENA

На хуманитарном концерту који је КУД “Караџић” организовао за Младена Мирковића сакупљено је око 219 хиљада динара. Родитељи се надају да ће ускоро моћи да купи потребне апарате који ће омогућити Младенов скори повратак кући. Породица захвална на великој подршци

Апелима за помоћ петнаестогодишњем Младену Мирковићу, из Лознице, оболелом од мишићне дистрофије коме је неопходна новчана помоћ за даље лечење и долазак кући, Лозничани су се одазвали на најбољи начин.  Показало се да овај град упркос тешким временима није заборавио шта значи помоћи и да, када затреба, то уме несебично да учини.

Да је Лозница уз Младена  видело се и пре и на самом концерту који је минулог понедељка у Вуковом дому културе организовао КУД “Караџић”. Сала је била препуна, а много је оних који су купили карте иако их нису узимали као и оних који су улазнице, продаване за 200 динара, плаћали знатно више. Концерту, на коме су наступили чланови свих фолклорних ансамбала, од најмлађих до првог, народни оркестар, група певача и чланови позоришта, присуствовала је Младенова породица, пријатељи, комшије и многи који су само желели да помогну. На почетку програма публика је громогласним аплаузом дала подршку Младену, а на крају концерта је Драган Тошић, председник КУД “Караџић”, прочитао имена бројних појединаца, јавних и приватних предузећа, установа, организација, приватника и других који су новчано помогли породици Мирковић.

– Овом акцијом прикупљено је 219.440 динара. Поносан сам што сам Лозничанин и на све чланове КУД  “Караџић” који су допринели да ова акција успе и надам се да ће ово, што смо сви заједно урадили, омогућити да се Младен ускоро врати и поново буде са својом породицом. Овим концертом се не завршава хуманитарна акција за Младена. Сви који желе новац могу уплатити на жиро-рачун, а и наредних дана трајаће продајна изложба ликовне групе Н-8 где се могу купити слике по веома повољним ценама, а новац иде за Младена – рекао је Тошић.

Младенов отац Зоран на концерту није могао да сакрије емоције дирнут оваквом подршком Лозничана.

– Стварно сам пријатно изненађен реакцијом суграђана и хвала свима који су помогли или ће то тек учинити, на било који начин, да се што пре сакупи новац који ће омогућити куповину неопходних апарата и Младенов повратак кући. Није нам лако, али човеку много значи када види колико су људи, упркос свим тешкоћама, спремни да помогну. Много нам значи што знамо да нисмо сами. Морам да истакнем да нам је комшилук први изашао у сусрет, помагали су нам и пре ове акције, као и разред моје ћерке Иване, одељење ИВ3, информатичког смера Гимназије, а новчано нам је помогао и Основни суд у Лозници, где ради моја супруга. Имамо најаву још неких акција и надам се да ће сума за апарате бити ускоро сакупљена. Мислим да смо веома близу циљу и да ћемо успети уколико стигну и све најављене уплате – каже Зоран захваљујући се фамилији, пријатељима, “Караџићу”, медијима, свима који се распитују и брину како је Младен и желе његов што бржи повратак.

Према његовим речима, чим на рачуну буде довољно новца, купиће апарате који ће Младену омогућити да борави код куће. Када се он врати,  Мирковићи ће и тада имати знатне трошкове јер ће бити неопходна набавка потрошног медицинског материјала, само канила која се мења једном у три седмице кошта 6.000 динара,  стерилних шприцева, газе и сли-чно, па ће им помоћ и даље бити потребна.

Иначе, улазнице за концерт продаване су на више пунктова у граду, а у акцију су се укључили и волонтери из Канцеларије за младе. Многи су на свој начин хтели да помогну па је тако група момака свирала на улици испред Вуковог дома културе и још неким местима, а ови “Улични свирачи” (Александар Иванић, Александар Васић, Димитрије Срећковић, Милош Петровић и Мато Ивановић) сакупили су око 26 хиљада динара. Градско веће је  прошле седмице из локалног буџета одобрило 100.000 динара, а још 100.000 су на жиро-рачун као солидарну помоћ уплатили градоначелник и руководство града, чланови Градског већа и лознички Дом здравља. Најављено је да ће суму од 100.000 динара уплатити МЗ Ново насеље, а прилози су сакупљани и по лозничким основним и средњим школама, комшилуку, фирмама… Укључило се и старо и младо, и као ретко кад Лозничани су били сложни да учине нешто стварно добро.

Иначе, на крају концерта упућен је позив да се Лозничани и грађани Бање Ковиљаче на овакав начин одазову и апелу за помоћ Лазару Петковићу, из Ковиљаче, коме за лечење у Русији треба три хиљаде евра.

Помоћ

Свако ко жели да уплати новчану помоћ за Младеново лечење и набавку неопходних апарата може то учинити на жиро рачун: 310-6510100004127-47  код НЛБ банке.

Дистрофија

Петнаестогодишњи Младен Мирковић од треће године болује од мишићне дистрофије. Здравствено стање му се недавно погоршало и од 11. октобра је на интензивној нези Института за мајку и дете у Београду. Ослабили су му плућни мишићи због чега не може да дише, а да би могао да се врати кући неопходна је куповина апарата за искашљавање, који кошта око 550.000 и аспиратора за сакупљање секрета који је око 35.000 динара.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )