У ГАЛЕРИЈИ “МИНА КАРАЏИЋ” – ИЗЛОЖБА ИЛУСТРАЦИЈА

У ГАЛЕРИЈИ “МИНА КАРАЏИЋ” – ИЗЛОЖБА ИЛУСТРАЦИЈА

sa otvaranja izlozbe rastka cirica 1

Кроз сарадњу Растка Ћирића и лозничке Гимназије, рођена је и идеја о изложби овог познатог илустратора и аниматора. У њој је приказ његовог стваралаштва забележеног и у књизи “Сваштара”, коју је аутор поклонио себи за 50. рођендан

 

Протекле среде у Галерији “Мина Караџић” лозничкој публици представио се познати илустратор и аниматор Растко Ћирић изложбом “Креативна мануфактура Растка Ћирића (странице из књиге “Сваштара”)”. Изложбу је организовала Гимназија “Вук Караџић” са којом Ћирић већ скоро годину дана сарађује у оквиру конкурса “Филозофија у стрипу”. Професор филозофије Мирко Марковић одабрао је 33 стране од укупно 400, колико их је у књизи “Сваштара”, објављеној пре осам година.

– Професор Ћирић нам доста помаже у организовању конкурса који се бави савременим приступом у настави и образовању и који иде ка томе да подстакне креативност наших ученика. Растко је данас одржао и малу радионицу а ми смо му се одужили приређивањем ове изложбе – казао је Марковић.

Ћирић је редовни професор Факултета примењених уметности у Београду, где предаје илустрацију и анимацију, а до сада је имао 38 самосталних изложби у земљи и иностранству. Аутор је и 14 анимираних филмова, а за анимацију је добијао награде у Минхену, Загребу, Београду, Новом Саду, Кијеву, Москви. Био је и сарадник-илустратор у “Њујорк тајмсу”, а из његовог пера написано је и неколико књига од којих су најважније “Прошетајте своје цртеже – мала школа анимација”, “Але и бауци” и “Анатомија свакодневног живота”. Покретач је и уредник едиције “Сигнум” Факултета примењених уметности у Београду а дугометражни документарни филм “The Rubber Soul Project”, снимљен 2004. године у режији Динка Туцаковића, посве-ћен је Растковом музичком пројекту. Компакт-диск са музиком и ДВД издати су 2006. године у САД.

– После много година паузе у плану је објављивање и новог музичког албума, а што се тиче књиге “Сваштара”, она је објављена 2005. године и то је књига коју сам поклонио себи за свој 50. рођендан. У њој је избор мојих радова од 1957. године, када сам први пут успео да ухватим оловку у руку, преко сарадње са Душком Радовићем у “Полетарцу” између 1973. и 1975. године, студирања на Академији и радова после тога. Представљени су у њој и цртани филмови и илустрације, музика и графички дизајн и зато сам је и назвао “Сваштара”. Идеја се родила 1999, као једна од ретких позитивних последица НАТО бомбардовања. Помислио сам тада, ако нека бомба залута у моју радну собу, велика количина мојих необјављених радова биће заувек изгубљена. Да ли бих се ја тада налазио у соби или не, није мењало ствар – каже Ћирић.

Он објашњава да је реч о првом тому који обухвата “првих педесет година његовог рада”, а да се други том очекује 2055, као прилог прослави стотог рођендана. У оквиру изложбе публика је видела и његов филм “Вавилонска кула”, који је настао 1988. године, а рађен је за чувену Загребачку школу цртаног филма. Изложба која представља пресек Ћирићевог стваралаштва траје до 29. новембра.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )