ПОРУКА ДР АЛЕКСАНДРА ПАВЛОВИЋА – ВИ НИСТЕ СУНЂЕРИ

ПОРУКА ДР АЛЕКСАНДРА ПАВЛОВИЋА – ВИ НИСТЕ СУНЂЕРИ

ALEKSANDAR PAVLOVIC DR

– Вас третирају као сунђер, у вас сипају информације и онда вас после цеде, цеде.. а требало би да сипају у вас информације као у плодно тле да бисте се развијали како треба – поручио је др Александар Павловић ученицима Гимназије, честитајући им Дан школе

Према неким подацима, само на Београдском универзитету данас предаје више од 130 бивших лозничких гимназијалаца. Један од најмлађих доктора опште књижевности, Александар Саша Павловић из Бање Ковиљаче, запослен на приватном универзитету у Београду, присуствовао је прошле недеље прослави Дана школе и у име бивших гимназијалаца пожелео нове успехе млађим колегама поручивши им да увек с поносом истичу да су из Лознице и Вуковог завичаја, као и да увек “мисле својом главом”.

– Ако гледате или слушате емисију “Разгибавање”, сигурно сте чули да је свака трећа реченица – “Знате они из Лознице”. Као да је бити из Лознице нека духовна мана или деформитет. Не треба да се осећате инфериорним зато што сте из Лознице јер идете у школу која вам омогућава добро образовање. То је моја порука вама. Немојте мислити да сте провинцијалци чим дођете до Шапца јер нисте ништа мање вредни од неких других који су ишли у неке друге школе. То знам јер сам имао срећу да се школујем и да наступам на престижним светским универзитетима. Имао сам пријатеље који су деца енглеске господе, кинеских новобогаташа, индијских махараџа, аустријских банкара и ни по чему нисам био инфериоран у односу на њих. Знам како се ради по свету и зато тврдим да нисте у лошијој позицији у односу на било кога другог – поручио је гимназијалцима Павловић.

Он је додао да на прославу Дана школе није дошао да би “глорификовао Гимназију јер много тога је лошег у овој школи, у овом образовном систему и овом друштву”.

– Програм је преобиман, имате 15 предмета, што не може жив човек да стигне све да попамти. Немате изборне предмете, а пре свега проблем је начин на који вас уче.  Не учи се критички па да ви преиспитујете и сами вреднујете неке податке. Вас третирају као сунђер, у вас сипају информације и онда вас после цеде, цеде… а требало би да сипају у вас информације као у плодно тле да би сте се развијали како треба. Зато и нисам рекао да вам ова школа даје већ омогућава добро образовање. То је разлика, а ђаво је у детаљу. Зато ћете морати сами да се побринете. Немојте нам веровати на реч, критички преиспитујте знање које вам се даје, мислите својом главом. Ако удружите свеобухватан програм и високе стандарде Гимназије, а са друге стране критички однос према материји и личан и информисан став о стварима, имаћете квалитетно образовање које се у свету плаћа сувим златом. Ваши вршњаци у Америци и Енглеској узимају кредите на 50 или 100 хиљада долара за школовање, а родитељи целог живота одвајају да би могли да дају деци за факултет. Богати људи шаљу децу у приватне школе, од обданишта до високих школа, плаћајући више од 500 хиљада евра годишње. Ви имате прилику да добро образовање добијете за “џ” искористите ту прилику. Шта ћете радити са тим знањем касније, то је нешто друго. Тренутно у овој земљи ствари не стоје тако да је образовање и знање на првом месту. Од када сам ја био у гимназији, ову земљу, углавном, воде људи који су неспособни и необразовани. Имате шансу да џабе добијете добро образовање а да ли ћете с њим отићи или остати, да ли ћете отићи па се вратити, као што сам ја урадио, то је ваша ствар и ваш избор. На то не желим да утичем, али сам ову прилику искористио да вам кажем да верујете у себе и знајте да вредите много – рекао је др Павловић изазвавши буру аплауза ученика и публике.

Александар Павловић (1976), дипломирао је и магистрирао светску књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду. Докторат на тему усмене традиције Балкана одбранио је 2012. године на Универзитету у Нотингему у Енглеској, где је неколико година и предавао. Учествовао је на међународним научним конференцијама и држао предавања по позиву у Кембриџу, Нотингему, Глазгову, Лос Анђелесу, Прагу, Загребу, Бањалуци итд. Добитник је међународних награда и стипендија Универзитета у Нотингему, Overseas Research Scholarship/Dorothy Hodgkin Award, Global Supplementary Grant. Објавио је низ научних радова из фолклористике и књижевности у страним и домаћим часописима, а ускоро му излази и књига Епика и политика у издању едиције XX век из Београда. Тренутно ради као доцент на новоформираном Факултету за спорт при Универзитету “Унион” у Београду.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )