ПОДРШКА БРАКУ И ТРЕЋЕМ ДЕТЕТУ – ДА НАС БУДЕ ШТО ВИШЕ

ПОДРШКА БРАКУ И ТРЕЋЕМ ДЕТЕТУ – ДА НАС БУДЕ ШТО ВИШЕ

BEBE

Настављајући подршку наталитету, Лозница ће новчано помоћи рађање трећег детета и младе брачне парове. Само у овој години град за социјалну политику даје око 117 милиона динара

Градско веће предложило је да се од 1. децембра  новчано помогну породице са троје деце и парови приликом ступања у брак, чиме град подстиче рађања и заустављање тенденције смањења броја становника на територији Лознице. Према речима градоначелника Видоја Петровића, Лозница овим наставља спровођење одговорне политике у сфери активних мера у области социјалне политике.

– У Србији се смањује број становника, а такав тренд је нешто мање присутан и у нашем граду. На мој предлог Градско веће је донело одлуку о финансијској помоћи за свако треће  дете у породици, од рађања до његовог пунолетства, која износи од  3.000 до 10.000 динара, као и једнократној новчаној подршци за младе брачне парове у износу од једне просечне зараде на подручју Лознице.  Ово је још једна у сету мера које смо до сада донели и које се спроводе са искључивим циљем да се у области популационе политике направи искорак. Да све што радимо има свој смисао, а имаће га уколико се повећа наталитет. Сигуран сам да ће одборници позитивно реаговати на овакве мере као и брачни парови и родитељи. Буџет града, без обзира на смањење трансфера од републике, може ово да прати и цео пројекат је одржив – каже Петровић.

Новчану помоћ за породице у којима се од наредног месеца роди  треће дете била би 3.000 динара на месечном нивоу од рођења до напуњене три године, од три године до поласка у школу износ би био 5.000, током осмогодишњег школовања 8.000, док би од првог разреда средње до пунолетства то било 10.000 месечно. Према подацима локалне самоуправе у Лозници је у последњих пет година у просеку било 71 треће дете, а до октобра ове 72. Брачни парови би остваривали право на новчану помоћ приликом склапања првог брака, уз услов да један брачни партнер у то време има пријављено пребивалиште на територији града најмање три године пре венчања, а била би у износу једне просечне нето зараде Лознице у месецу када је брак склопљени Од 2004. до октобра ове године, на територији Лознице склопљено је 3.715 бракова, а од тога је у првих десет месеци ове 338 парова рекло судбоносно да.

Лозница са једнократним износима од 15 до 50 хиљада динара већ помаже породице са децом, од првог до тројки, незапослене породиље годину дана са по 20.000 месечно, запослене труднице  у време боловања исплатом разлике до просека зараде града Лознице, а омогућила је и бесплатан превоз лица старијих од 65 година, бораца и војних инвалида рата. За спровођење мера у области социјалне политике било је планирано 83,5 милиона, а након ребаланса буџета овогодишња сума је увећана на 106,1 милиона динара и у тај износ улазе и две новопредложене мере. Осим тога, град даје 9,8 милиона динара најугроженијима преко Центра за социјални рад, тако да ова давања годишње достижу 117 милиона динара, односно око милион евра.

На седници Скупштине града која је почела јуче одборници ће се изјаснити о ова два предлога, а очекује се да их подрже.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )