УНАРОДНОЈ КУХИЊИ У ЛОЗНИЦИ ПОЛОВИНА КОРИСНИКА ДЕЦА – СИГУРАН ОБРОК ЗА 164 ОСОБЕ

УНАРОДНОЈ КУХИЊИ У ЛОЗНИЦИ ПОЛОВИНА КОРИСНИКА ДЕЦА – СИГУРАН ОБРОК ЗА 164 ОСОБЕ

02 na  kazanu narodne kuhinje 164 korisnika narodna kuhinja im jedini kuvani obrok foto s.pajic

Број корисника народне кухиње у Лозници достигао је до сада највећи ниво јер за чак 164 особе ово је једини кувани оброк током дана. Према подацима градског Црвеног крста међу њима више од половине су деца, а град је за ову годину издвојио више од осам милиона динара за финансирање народне кухиње.

– Од 2004. године није се смањивао број корисника. Град финансира 150 оброка, док за “прекобројне” храну  из сопствених средстава већ годинама финансира КЈП “Наш дом”, које припрема и дистрибуира оброке. Никада нисмо имали оволико корисника и тренутно од народне кухиње зависи њих 164. Од 150 “редовних”, чак 53 одсто су деца до 15 година. Поред новца обезбеђеног из градске касе, део издваја Влада Републике Србије, као и наши појединачни дародавци. Наши корисници имају кувани оброг шест дана седмично, док само недељом добијају суви оброк. Појачан оброк добијају када то обезбеде дародавци, посебно вишечлане породице. Уз друга социјална давања успевамо да подмиримо потребе грађана којима је помоћ неопходна и међу реткима смо у Србији који у континуитету обезбеђују храну, како квалитетом тако и количином – каже Весна Мелезовић, секретар лозничког Црвеног крста додајући да о броју корисника одлучује градска комисија коју чине представници Центра за социјални рад, Црвеног крста и градске управе.

Дневни оброк садржи пола литра куване хране, трећину векне хлеба и сто грама меса, а деле се на новој зеленој пијаци у Лозници и у ресторану на кванташкој пијаци у Клупцима. Народна кухиња у Лозници са прекидима ради од 1993. године.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )