ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – БИЋЕ ГРАДСКИХ ОПШТИНА

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – БИЋЕ ГРАДСКИХ ОПШТИНА

vidoje (3)Опредељење града је да локалну администрацију приближи грађанима и нормално је да Лозница у будућности добије неколико градских општина, каже градоначелник Видоје Петровић, коментаришући иницијативу Савета месне заједнице Бања Ковиљача да ово туристичко место постане градска општина.

– Бања Ковиљача са још неколико месних заједница свакако јесте једна од будућих градских општина. Ту је и Лешница, издваја се и Драгинац и МЗ које гравитирају око средњег и горњег Јадра, и у том погледу смо већ пуно урадили и све МЗ сврстали у четири групе, према урбаности, броју становника и другим особеностима. Бања Ковиљача и Лешница спадају у прву групу као будуће градске општине. У овом моменту изналазимо могућности да део локалне администрације дислоцирамо у будуће градске МЗ како бисмо је још више приближили грађанима, односно месној самоуправи, што јесте опредељење и града и државе – каже Петровић.

Према његовим речима, идући путем ка ЕУ морамо уводити њене стандарде, а то су мале функционалне општине од 10.000 до 15.000 становника, и ми ћемо на томе радити. За мештане Ковиљаче и Лешнице најважније је да убрзано стварамо услове и одговарајућу инфраструктуру како би у датом моменту заиста могла да се оснује градска општина, каже он.

– Све то има смисла и ове општине могу бити одрживе уколико трошкови нове администрације неће бити знатно већи од постојећих. Ако буду, у том случају бисмо увећали јавну потрошњу, а мере владе иду у другом смеру и Лозница води такву политику. Ова иницијатива и потписи  грађана Ковиљаче имају подршку града и потврда су да смо на истом путу, да желимо да створимо услове да ово туристичко место у ближој будућности постане градска општина – каже градоначелник.

Лозница је статус града добила крајем 2007. године, а према усвојеном Статуту града из октобра 2008. предвиђено је формирање градских општина. Од тада се у тој улози помињу Бања Ковиљача и Лешница.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )