ЈЕДНОКРАТНА НОВЧАНА ПОМОЋ – НАЈВИШЕ ЗАХТЕВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ

ЈЕДНОКРАТНА НОВЧАНА ПОМОЋ – НАЈВИШЕ ЗАХТЕВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ

Radojka StankovicОд два милиона динара колико је овогодишњим градским буџетом предвиђено за увећану једнократну новчану помоћ, до краја године остало је неискоришћено 300 хиљада динара. Највећа сума од  50 хиљада динара исплаћена је за лечење деце која болују од канцера и бубрежне болести

 

Да би неко остварио право на једнократну новчану помоћ, потребно је да Центру за социјални рад поднесе захтев заједно са документацијом којом се потврђује породично и имовно стање, док корисници новчане социјалне помоћи подносе само здравствену документацију јер Центар већ има њихову социјалну карту. Захтеви се прослеђују Одсеку за дечју социјалну и примарну здравствену заштиту у градској управи где се утврђује да ли су у питању корисници дечјег додатка, да ли имају још нека примања која могу да остваре, као што су годишње накнаде од 20 хиљада динара за незапослене породиље или супруге. Све то утиче на износ укупне новчане једнократане помоћи.

Према речима Радојке Станковић, шефа Одсека за дечју социјалну и примарну здравствену заштиту, захтеви  за увећану једнократну новчану помоћ најчешће се подносе ради  лечења, затим изградње стамбених објеката, адаптације, санације кровова, за набавку огрева,  животних намирница, школски прибор, гардеробу, за упис на факултет.

– Овогодишњим буџетом града за увећану једнократну помоћ  предвиђена су два милиона динара од чега је остало неискоришћено око 300 хиљада. У првом плану су увек захтеви за лечење од различитих облика болести пре свега малигних  за које се издваја 30 хиљада динара. Уз ове захтеве увек се подноси и одговарајућа  здравствена документација. Највећи исплаћени износ је 50 хиљада динара а у овој години била су два таква случаја. У питању су деца, од којих једно болује од тежег облика канцера а друго од  бубрежне болести за чије се лечење користи вакцина која кошта 450 евра – напомиње Станковићева.

По одлуци Скупштине града од 2006. године, предвиђени су и попусти на основу посебних издатака за комуналне услуге који се остварују преко Јавног стамбеног предузећа. Попуст   од 15 одсто остварују самохрани родитељи који имају право на дечји додатак, војни инвалиди и чланови њихових породица и пензионери са најнижим пензијама. Попуст од 30 одсто остварују корисници права на новчана социјална примања, док попуст од 50 одсто остварују корисници који имају децу на хранитељсту или старатељству и домаћинства која имају хендикепираног члана породице, оболелог од тешке душевне болести, леукемије, склерозе или бубрежног болесника.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )