АКАДЕМИЈА КПД “ЈАДАР“ ЛЕШНИЦА – ЊЕГОШУ У ЧАСТ

АКАДЕМИЈА КПД “ЈАДАР“ ЛЕШНИЦА – ЊЕГОШУ У ЧАСТ

AKADEMIJA

У част 200-годишњице рођења Петра Петровића Његоша, једног од највећих српских песника, владара Црне Горе и владике, Књижевни клуб Културно-просветног друштва „Јадар“ у Лешници организовао је крајем протекле недеље академију на којој је беседио угледни академик, професор доктор Владета Јеротић 

„Страх животу каља образ често“ – говорио је Његош а ми, иако у скромним условима, дајемо овој годишњици место које заслужује захваљујући нашем знаменитом госту, академику, професору др Владети Јеротићу, неуропсихијатру, српском интелектуалцу, писцу многобројних књига којима је задужио српску културу. Јеротић је човек огромне радне енергије и чудесне снаге и воље, чији су рад и дело само делимично оцењени и вредновани у српској духовној и филозофској мисли и за којег као да су и написани Његошеви стихови „Прегаоцу Бог даје махове“ – рекао је прошлог петка Чедомир Богосављевић, члан Културно-просветног друштва „Јадар“ у Лешници, отварајући академију посвећену 200-годишњици рођења Петра Петровића Његоша, једног од највећих српских песника, владара Црне Горе и владике.

Истакао је да се ова годишњица у нашој земљи тихо а можда и са страхом помиње у стручним круговима и установама а да држава за њено обележавање није ни динар издвојила, ваљда из „виших“ интереса.

А зашто су се Црногорци одрекли Његоша а сада му се, установљавањем његовог празника, полако, али недовољно враћају, објаснио је професор др Владета Јеротић.

Његош је био генијалан песник, скоро сваки његов стих пре свега, у његовим чувеним еповима „Луча микрокозма“ и “Горски вијенац”, јесте за  посебан есеј и из њих можемо да извучемо низ поука. Стих из „Луче микрокозма”,  „Некаква ти погубна судбина усколеба простор и мирове, тајна рука смјелога случаја“ указује да Бог хоће слободна бића, хоће сараднике међу људима а не послушнике.  „Човек ће мучитељ један другом бити“ написао је Његош, на то сви морамо посебно пазити. Нисам пророк, али ако Срби не буду волели Србе и Србин Србију као лепу земљу, питање је да ли ћемо дочекати крај 21. века. Јеврејин воли своју земљу и он је од ње направио чудо – рекао је Јеротић.

Међутим, додао је и да никада не треба губити веру у хришћанство, у православље па самим тим ни у Србију.

– Трудимо се колико можемо да будемо православни хришћани, негујмо православље, није довољно ући у цркву и запалити свећу и изаћи. Срби морају да знају своје порекло и увек треба да се враћају Његошу – рекао је Јеротић.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )