“РИО ТИНТО” – ПРВИ ПРОИЗВОДИ ИЗ ЈАДАРИТА

PRVI PROIZVODI IZ JADARITA

Око 50 одсто узорака језгра достављених у пилот-постројење у руднику Борон већ је обрађено. Разрађен је и читав лабораторијски процес за добијање борне киселине и литијум-карбоната у пробним количинама. Резултати досадашњих испитивања дају основа за оптимизам у погледу даљег развоја пројекта “Јадар”

Већ више година компанија “Рио Тинто” спроводи опсежан програм геолошких истраживања у лозничком крају. У трећем кварталу 2013. настављене су детаљне анализе рудног налазишта, као и детаљније сагледавање свих пословних аспеката пројекта “Јадар”.

– Испитивања у нашем пилот-постројењу у руднику Борон у Калифорнији дала су охрабрујуће резултате који чине оправданим наш оптимизам и чврсто уверење у успех пројекта. Уз сваку нову пошиљку узорака јадарита, која бива обрађена у пилот-постројењу, правимо нови помак у допуни модела који имају пресудну улогу при процени изводљивости пројекта. Око 50 одсто узорака језгра достављених у Борон обрађено је и поносни смо на чињеницу да имамо разрађен читав лабораторијски процес за добијање борне киселине и литијум-карбоната у пробним количинама. Поред анализе остатка узорака, радимо и на усавршавању начина прераде, како бисмо разрадили сценарије за оптималне, пословно исплативе услове за даље инвестиције – каже Ричард Стори, генерални директор компаније “Рио Тинто” у Србији у трећем броју билтена ове компаније.

Он каже да су у компанији охрабрени резултатима досадашњих геолошких истраживања, као и добрим односима које имају са кључним актерима у окружењу у којем послују. Ако Влада Србије настави да ради на побољшању пословног окружења и ако буде подржан развој рударства, верујемо да ће наш рад бити  користан и за Србију и за нашу компанију, каже Стори. Пројекат “Јадар” током минулог лета посетили су представници највишег руководства компаније “Рио Тинто Минералс” – Алан Дејвис, извршни директор Групе за дијаманте и минерале, и Жаолин Лиу, председница и извршна директорка компаније “Рио Тинто Минералс”. Они су, наводи се у билтену, разговарали са првим потпредседником владе Александром Вучићем и његовим тимом, како би из прве руке добили информације о плановима Владе за нове инвестиције и стварање услова за стране инвеститоре у области рударства. Састали су се са амбасадорима САД, Велике Британије и Аустралије.

–  Утисци после посете чланова руководећег тима компаније Лозници су да пројекат “Јадар” очекује зелено светло за наставак радова – наводе у “Рио Тинто”.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )