ПАРК У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ЛЕПОТА НА ИВИЦИ ОПСТАНКА

ПАРК У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ЛЕПОТА НА ИВИЦИ ОПСТАНКА

milosevic pokazuje plodonosna tedla gljiva na obolelom drvetu

Бањски парк у Ковиљачи налази се на ивици опстанка. Број стабала је у последњих четврт века драстично смањен, а од преосталих, већина је болесна док их педесетак чека уклањање. “Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче” почела је обнову и улепшавање парка

Парк у Бањи Ковиљачи један је од најлепших у Србији, али се иза лепоте крије тужна истина о пропадању и природном добру на ивици опстанка. Број стабала у парку опада, а запањује податак да их је пре 26 година било 1.660 док их је данас чак 700 мање. Педесетак сувих стабала чека уклањање, а оболелих је вероватно око 80 одсто. Дрвеће углавном напада трулеж, а гљиве које је изазивају претежно су напале липе и већ избацују своја плодоносна тела. То је јасан знак да, иако може опстати још деценију, две, дрво изнутра трули и онда најчешће страда под тежином снега. Сушење грана је симптом, али их понекад дрво не показује пошто трули корен па га и лагани ветар може извалити.

– То је највећи проблем и требало би стабла уз стазе одстранити и посадити нова јер она у дубљим деловима парка не представљају толику опасност. Оболела стабла ће у неком тренутку морати да буду уклоњена, али нас успорава и то што је парк заштићено природно добро па за све радње морамо прибавити сагласност Завода за заштиту природе из Београда. Број стабала се драстично смањује и то се мора под хитно зауставити. Имамо планове за увођење врста којима одговарају услови алувијалног станишта како се у будућности не би понављало исто – каже Бранко Милошевић, пејзажни архитекта из “Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче”.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )