ЈЕСЕЊИ ПОЉОПРИВРЕДНИ РАДОВИ – ПОЧЕЛА СЕТВА ПШЕНИЦЕ

ЈЕСЕЊИ ПОЉОПРИВРЕДНИ РАДОВИ – ПОЧЕЛА СЕТВА ПШЕНИЦЕ

sajtБерба кукуруза у Лозници приводи се крају, док је већина необраних парцела у крупањској, малозворничкој и љубовијској општини. Од 21.000 хиљаде хектара колико је било по кукурузом берба је завршена на 18.000 хектара. Принос се креће до седам тона сувог зрна по хектару што је у границама вишегодишњег просека.

И жетва соје приводи се крају. Од 1.900 хектара овршено је око 1.500, а приноси се крећу од од три до три и по тоне по хектару.

Упоредо са бербом и жетвом обављају се и припреме за сетву озимих стрних жита. Сетва пшенице је почела недавно, док сетва јечма увелико траје.

– За сетву озимих стрних жита планирано је око 4.500 хектара што је за око хиљаду мање него прошле године. Главни разлог је цена пшенице. Лане је хлебним житом било засејано 3.500, а ове је планирано 2.500 хектара. Под јечмом ће се наћи око 800 хектара – каже инжењер Милица Попадић из Пољопривредне станице у Лозници.

У пољопривредним апотекама семена стрних жита и минералних ђубрива има у довољним количинама.

У току је и оптимални рок за сетву озимог сточног грашка и грахорице.

– Грахорица и сточни грашак могу се сејати као чисти усеви или у комбинацији са стрним житима. За сетву сточног грашка потребно је 150 килограма, односно 120 килограма семена грахорице по хектару. Ако се сеју у комбинацији са стрним житима онда на ту количину треба додати још 30 до 35 килограма  семена пшенице, овса, јечма, ражи или тритикалеа – каже инжењер Гордана Вујаклија из Пољопривредне станице у Лозници.

Просечан принос сточног грашка је 45 до 55 тона зелене масе, односно 9 до 11 тона сена, а грахорице 35 до 45 тона зелене масе или 7 до 9 тона сена.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )