ГРЧКО-СРПСКО ПРИЈАТЕЉСТВО – ДА СЕ БРАЋА ПОБРАТИМЕ

ГРЧКО-СРПСКО ПРИЈАТЕЉСТВО – ДА СЕ БРАЋА ПОБРАТИМЕ

Grci u Loznici (8)Посетом делегације са егејског острва Лезбос начињени први кораци ка братимљењу Лознице и те грчке општине

Делегација Лезбоса, по површини највеће грчке општине, посетила је крајем прошле седмице Лозницу и у разговору са замеником и помоћником градоначелника др Јездимиром Вучетићем и Љубинком Ђокићем начинила прве кораке ка братимљењу две локалне самоуправе. Посету је организовала Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ), а у част гостију приређено је и вече грчко-српског пријатељства. Лезбос је острво у Егејском мору недалеко од турске обале, али даљина није препрека за стварање и одржавање пријатељства па је Вучетић предложио да се Лезбос и Лозница побратиме.

– Братство наших народа траје вековима и никада га ништа, па ни тешка историја, није довело у питање. Међусобно разумевање је највеће богатство, надам се да ћемо наставити да продубљујемо сарадњу и зато износим искрену понуду за наше братимљење па да се виђамо чешће и учвршћујемо мост нашег пријатељства – казао је Вучетић.

Челник грчке делегације митрополит Митилинија и Грка у расејању Јаковус захвалио се на добродошлици и подсетио на своје дводеценијско познавање Лознице и помоћ коју је пружио српском народу у БиХ прихватајући током рата децу на Лезбосу. Он је велики поштовалац дела Вука Караџића па му боравак у овом крају представља велико задовољство.

– Радујем се што се Лозница и Србија мењају и напредују. Мислим да можемо сарађивати на обострано задовољство и подржаћу братимљење две локалне самоуправе. Сваки пут када дођем овде желим да видим бољитак, а наша сарадња томе може допринети – рекао је митрополит.

Успостављању контакта две стране највише је допринела директорка ТОГЛ Мирјана Пејак која већ 20 година негује пријатељство са члановима грчке делегације. Она је подсетила да су митрополит Јаковус и градоначелник Лезбоса Димитрос Вунацос на сајму туризма у Београду посетили лознички штанд и подстакли замисао о братимљењу.

– Двадесет година желим да саградим мост дуг скоро две хиљаде миља између обала Дрине и Егејског мора и коначно је свануо дан у којем постављамо темеље за будуће односе који ће, надам се, трајати док смо живи ми и они који нас наслеђују. Грци су наша браћа, то су показали претходних година и увек су ту да нам помогну – казала је Пејакова.

Поред мирополита Јаковуса у делагацији су били и архимандрит Јаковус, презвитер Ципријану из румунске Констанце, директор највеће фабрике на Лезбосу Панајотис Куфелос и митрополитов асистент Стратос Куцкудис из Министарства образовање Грчке. Куцкудис је за ЛН рекао да је први корак добијање писма о намерама од лозничке градске управе, а потом се у најкраћем року, најкасније до пролећа, може очекивати братимљење. Куфелос сматра да је привредна сарадња могућа.

– Првенствено можемо остварити размену у верском туризму пошто има доста манастира и код нас и овде, а потом и у другим делатностима. Ми можемо овде пласирати маслине и маслиново уље, а куповати оно што нам одавде треба. Надам се да ћемо успоставити сарадњу са вашим привредницима – казао је Куфелос.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )