ОДРЖАН ПРВИ РЕГИОНАЛНИ САЈАМ ПЧЕЛАРСТВА У ЛОЗНИЦИ – МЕД ЈЕ ПОКЛОН БОГОВИМА

Medeni dani u Loznici

Дводневна манифестација “Дани меда – Лозница 2013” одржана је протеклог викенда уз учешће двадесетак излагача. На манифестацији представљен нови сувенир, плод сарадње града и пчеларског друштва

Први Регионални сајам пчеларства “Дани меда – Лозница 2013” одржан је протеклог викенда у Улици Јована Цвијића, а истовремено је одржано и 21. саветовање пчелара Мачванског и Колубарског округа. На штандовима постављеним дуж шеталишта посетиоци су од пчелара могли сазнати низ корисних података о меду и другим пчелињим производима, али и шта им је неопходно да би се пчеларством бавили. Двадесетак излагача из Србије и БиХ, међу којима су били и произвођачи пчеларске опреме, али и зимнице и народних рукотворина, представило је током дводневне манифестације свој рад и једну од најкориснијих животних намирница која се у древна времена користила и као посебан дар боговима. “Дани меда” били су и прилика да се представи заједнички сувенир града Лознице и локалног Друштва пчелара – епрувете напуњене багремовим и ливадским медом у пригодном паковању са грбом града и амблемом Друштва. Јован Маловић, члан Градског већа, рекао је да пчелари имају пуну подршку града.

– Драго ми је што се оваква манифестација организује у Лозници, ово је први корак и надам се да ће постати традиционална и све масовнија. За ову прилику направили смо као сувенир заједнички паковање меда са грбом града и амблемом удружења и надам се да ће пчелица са паковања бити један од препознатљивих знакова Лознице у будућем периоду – рекао је Маловић.

Манифестацији је присуствовао и члан Градског већа Дејан Сталовић који је истакао значај подршке коју град жели пружити произвођачима меда и промовисању здраве хране. Сталовић је указао и на туристички потенцијал манифестације па већ наредне године очекује значајан број гостију управо због “Дана меда”. Он је најавио кроз мере субвенције “снажну подршку града” свима који се одлуче да производе мед.

Међу пчеларима у Цвијићевој улици нашао се и просветни радник Зоран Мијић из Красаве, члан Удружења пчеларских породица “Соколске планине” који пчелари већ 38 година, а уз мед и друге пчелиње производе прави и  ликере са медом и прополисом.

– Заштитини знак моје породице је медовача коју производимо по рецепту старом најмање стотинак година, наслеђеном од предака. У последње време људи више на мед не гледају само као на лек, већ и као на храну. Пчеларство ми је хоби, слободно време проводим међу кошницама и у воћњаку. Нема ту велике зараде, али када се нешто воли… За све мора постојати љубав и за рад са пчелама баш као и за рад са децом – каже Мијић додајући да је број кошница са 150 свео на 55 јер је толико таман да му човек не постане роб.

Према речима Владана Јаковљевића, председника Друштва пчелара Лознице, у нашем крају ради око 90 регистрованих пчелара, а процењује се да их има још више од 30 док је кошница око шест хиљада. Према сада већ застарелим подацима, каже Јаковљевић, у Србији се по кошници добија око 20 килограма меда годишње, што би требало да значи да се у Лозници произведе око 120 тона.

“Дане меда” организовали су Друштво пчелара Лознице и Регионална асоцијација пчелара Мачванског и Колубарског округа, а под покровитељством Града Лознице и Туристичке организације града Лознице.

Мед

Мед је познат у људској исхрани још од најранијег доба. У почетку се користио као обредно, а потом и као средство плаћања. У Подрињу су најчешћи ливадски, због витаминског садржаја пожељно га је узимати с јесени и пролећа у време прехлада, багремов, смирује нервозу, помаже код несанице и отклања нагомилани стрес, и липов мед, олакшава прехладе, упале дисајних и пробавних органа и неких бубрежних обољења, а поспешује и метаболизам. Липов мед, међутим, не смеју користити срчани болесници. Мед треба чувати у стакленој амбалажи, узимати дрвеном, или пластичном кашиком и растворити у чаши млаке воде па попити пола сата пре јела. Не треба га стављати у врело млеко, или чај.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )