АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ О “ВИСКОЗИ” – БЕСПАРИЦА “ДРЖИ” ОПАСНЕ МАТЕРИЈЕ

АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ О “ВИСКОЗИ” – БЕСПАРИЦА “ДРЖИ” ОПАСНЕ МАТЕРИЈЕ

CENTROFAN

Недавно је формирана комисија која треба да одабере извођача радова на дислокацији опасног отпада и деконтаминацији терена. Главни проблем – финансирање скупог посла уклањања опасних материја из фабрика. Само за уклањање опасног отпада из “Целулозе” потребно је више од 900.000 евра

Руина од “Вискозе” боде очи, опасне материје остављене у пустим погонима годинама су потенцијална претња, а грађани  не знају шта ће бити са фабриком од које је некада живео цео лознички крај. Одговор на питања шта са преосталим опасним материјама и пустим погонима из којих је однето све што вреди “Лозничке новости” потражиле су од Агенције за приватизацију. Добили смо ове седмице брз одговор њиховог Сектора за комуникације, а суштина је да је потребан новац, којег нема, да би било решено питање онога што је остало од “Вискозе”.

Урађена је категоризација отпадних хемикалија у власништву ХК “Вискоза” и формирана трочлана стручна комисија са задатком да одабере извођача радова за дислокацију опасног отпада, санацију и деконтаминацију терена. Према подацима Агенције за приватизацију, на основу извештаја од средине прошлог месеца у “Целулози” се налази хиљаду кубика црног луга и тај отпад је опасан, као и 1.500 кубика воде контаминиране ЦС2 остале у “Целвлакну”. У “Центрофану” се налази амонијак за који “није урађена категоризација”. Како наводи Агенција, пошто “стечајни управник има сазнања да тај посао изискује велика финансијска средства, која стечајни дужници немају”, она ће се обратити надлежном министарству за новчану помоћ, “у циљу брзог решавања проблема” . Иначе, уклањање опасних материја, према до сада пристиглим понудама, само за “Целулозу”, у стечају, износе више од 900.000 евра.

– Дислокацију опасних материја требало би да организује стечајни управник, а да то изведу фирме са потребним сертификатима и дозволама. Цео посао би требало да плате стечајни дужници који немају новца на својим текућим рачунима. Треба имати у виду да се овде ради о вишедеценијском проблему, о нагомиланим опасним материјама које је стечајни управник затекао када је ушао у посед стечајних дужника – одговор је Агенције на питање  ко би требало да организује дислоцирање опасних материја из “Вискоза”.

Т.М.С

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )