ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ У ТРШИЋУ – РАТНИ ДНЕВНИК НА ФИЛМУ

ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ У ТРШИЋУ – РАТНИ ДНЕВНИК НА ФИЛМУ

film o cerskim junacima sa snimanja u trsicu foto s.pajicПрвом клапом у Тршићу је у уторак означен почетак снимања филма о страдању лозничких јунака у предвечерје битке на Церу. О овом догађају записи су остали сачувани у дневнику проте Јована М. Бошковића, а редитељ Зоран Грујић окупио је екипу која ће филмски овековечити ту причу

 

На саборишту у Тршићу, протеклог уторка почело је снимање играно-документарног филма “Бог јуначку душу да им прости”, по тексту Радована Симића, насталом на основу ратног дневника “Ратне цртице од 1912 – 1918. године” лозничког свештеника Јована М. Бошковића. Редитељ филма је Зоран Грујић, а иницијатор пројекта Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – огранак Лозница. Поред глумачке екипе, коју чине Марко Јањић, Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић, Ђорђе Марковић, Лозничани, професионалци са завршеном академијом, и остали учесници у овом значајном филмском документу су из нашег града. Музику за филм компоновао је Светислав Божић, а продуцент је Марија Грујић, док је за маску и власуљарске радове задужена Мира Негић, запослена у позоришту “ Мадленианум”, а за монтажу Владислава Спасић.

– Филм је посвећен Лозничком одреду који је био први на линији одбране приликом упада аустроугарских трупа у Србију 1914. године. Пројекат је подржала градска управа која га је уврстила у програм обележавања стогодишњице Церске битке. Циљ нам је био да се окупе Лозничани који су професионално везани за глуму, а не живе више у нашем граду – каже Марија Грујић.

Прича је заснована на истинитом догађају, сачуваном у дневнику лозничког проте, који је као велики ратник учествовао у балканским и херцеговачким ратовима, а са војском Србије прошао је Албанију и Солунски фронт.

– Његов ратни дневник објављен је 1932. године у Шапцу. Обухвата велики период али у филму смо се фокусирали само на причу која је везана за лознички одред и проту као учесника битке на Јадру, која је била претеча битке на Церу. Шестомесечни рад добио је епилог и снимање је почело. Иначе, лознички одред био је на удару када је војска прешла Аду Курјачицу, а својим телима задржали су непријатеља како би војска на челу са војводама Степом, Мишићем и Путником дошла на Текериш где је остварена прва победа савезничке војске. Ти јунаци су остали у сенци и ово је прилика да им се одужимо. Филм ћемо снимати и на пролеће, када на ред долазе масовне сцене – каже редитељ и сценариста Зоран  Грујић.

Аутор текста Радован Симић подсећа да је у тим временима уништено доста књига, а да је протин дневник неким чудом преживео све недаће.

– Историја библиотекарства у овом крају нас подсећа да је обновљена Библиотека Вуковог завичаја, ондашња Народна библиотека, прорадила тек 1929. године а, неким чудом, голготу је преживео један неугледан књижурак, проширеног повеза од тридесетак страница. Запао ми је за око пре шест година, учинило ми се да је у питању једна занимљива животна прича о човеку који је био и свештеник и ратник. Иза тога настала је прича о филму – каже Симић.

Главна улога проте Јована припала је глумцу Марку Јањићу који изражава задовољство што се у његовом родном граду снима овако значајан филм.

– Част ми је да учествујем у оваквом пројекту. Ту сам да дам свој мали допринос  и да се захвалим на неки начин свим људима који су ме проходали као глумца, од шестог разреда основне школе, и касније усмерили да се професионално бавим овим позивом – казао је Марко након прве клапе.

Аутори филма истичу да је основни циљ оваковог документа да у сусрет обележавању сто година од Церске битке отргне од заборава један сегмент велике битке и да се покољења упознају са бесмртним подвизима наших јунака.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )