НСЗ-ФИЛИЈАЛА ЛОЗНИЦА – ОБУКЕ ПО ЗАХТЕВУ ТРЖИШТА

НСЗ-ФИЛИЈАЛА ЛОЗНИЦА – ОБУКЕ ПО ЗАХТЕВУ ТРЖИШТА

Slavica Vasiljevic v.d.direktor NSZ - filajala LoznicaМеђу 12.170 незапослених у Лозници налази се и 5.051  младих од којих већина нема никаквог радног искуства. За осам месеци ове године посао је нашло њих 152. Велику улогу у запошљавању имају и стручне обуке које организује Национална служба за запошљавање у складу са захтевима тржишта

 

На евиденцији  НСЗ у Лозници тренутно има 19.020 незапослених од чега у Лозници 12.170, Крупњу 2.201, Љубовији 2.262, Малом Зворнику 2.387. Интересантно је да у свим општинама половину незапослених чине жене, укупно их је 9.653.  Број младих на евиденцији  је такође велики, 5.051, од чега је без радног искуства 65 одсто.

Према речима Славице Васиљевић, в. д. директора лозничке филијале НСЗ,  у последњих годину дана у ове четири општине које покрива филијала, укупно је запослених  320 људи, у Лозници 259, Крупњу 20, Љубовији 26,  Малом Зворнику 15. Од 1. јануара до 31. августа од овог броја запослено је 152 младих без радног искуства и 57 старијих преко 45 година са радним искуством.

Преквалификације само ако су исплативе

– Ове године спроведена је анкета међу десет хиљада привредника у Србији који су исказали своје потребе за радном снагом па ће у складу са тим бити организоване обуке за одређена занимања. Резултати анкете још нису познати, али се надамо да ће обуке за занимања за којима се буде исказала потреба а које ми немамо на евиденцији незапослених, бити организоване и у нашем граду. За лозничку филијалу су биле предвиђене четири обуке, за зраду алуминијумске и ПВЦ столарије за седам незапослених, исто толико  за козметичара, за израду термофасаде и обука за десет електрозаваривача са атестом електролучно заваривање. Међутим, ребалансом републичког буџета средства која су намењена активним мерама запошљавања смањена су са 3,4 милијарде на 1,180 милијарди  па те обуке нису изведене. Да ли ћемо моћи да их оргнанизујемо наредне године, зависиће од расположивих средстава – каже за ЛН Васиљевићева.

В. Мићић

 

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.com

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )