ПРОБЛЕМ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – БЕЗ ГЛАСА ГРАЂАНА У СКУПШТИНИ

ПРОБЛЕМ СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – БЕЗ ГЛАСА ГРАЂАНА У СКУПШТИНИ

skupstinaПредседседник Скупштине града, на седници одржаној у уторак, обавестио је одборнике о захтеву грађана који протестују због предвиђене изградње паркинг-места. Директор ЈП “Град” упознао их је са пројектом реконструкције улице, а грађани вечерас организују нови збор

Иако је  Организациони одбор протеста (ООП) станара Улице Светог Саве и околних тражио од Скупштине града да на седници одржаној у уторак у дневни ред уврсти и информацију о њиховом протесту, то се није догодило. Председник Скупштине Јован Тодоровић, обавестио је одборнике о захтеву, али га није прочитао и рекао је да га није могуће уврстити у дневни ред јер “није уређен према пословнику”.

– Имам утисак да се неки људи унапред секирају за нешто што се није догодило и што се, вероватно, никада неће ни догодити. Очигледно неко има намеру да протури одређене дезинформације и дисквалификује рад локалне самоуправе – рекао је Тодоровић.

О реконструкцији улице, предвиђеним решењима и свему што је претходило изради коначног пројекта, која је при крају, говорио је директор ЈП “Град” Зоран Томић.

– Циљ нам је да улица буде уређена попут Трга Вука Караxића са доста зеленила и жардињера. Дрвеће у улици је детаљно прегледано и има доста болесног, али нема потребе за уклањањем ниједног стабла са десне стране гледано од трга. Жртвовали смо паркинг-места да бисмо сачували дрвеће. Са леве стране сметају три болесна дрвета на средини улице и пар стабала склоних паду за изградњу треће траке од Улице Ђуре Јакшића ка мосту. Нема говора о масовној сечи стабала. Жао ми је што је група грађана доведена у заблуду – рекао је Томић и додао да ће парк иза “Соколане” у наредном периоду бити уређен, а потом ће сви паркови доћи на ред.

Одборницима се обратио и градоначелник Видоје Петровић који је рекао да није први пут да се народ покушава збунити изношењем неистина.

– Покушаћемо да купимо аутобуску станицу и да тај део града интегришемо са центром по урбаном моделу поштујући стандарде и струку. Све друго су лажи. Радиће се по закону и ако не будемо могли до краја године, покушаћемо то да урадимо у току следеће. Ово је још једна у низу злоупотреба и покушај да се унапред обезвреде напори које улажемо на решавању проблема грађана. Нажалост, то чини и део људи из владајуће већине и то ће брзо постати јасно. У будућности градска управа и јавна предузећа морају благовремено упознавати грађане са плановима рада, а то је и улога Савета МЗ јер нису они добили мандат да митингују са грађанима него да на правој адреси добију одговоре на све недоумице – рекао је градоначелник и додао да су грађани у праву када траже уређење блоковских паркинга и заштиту од оних који их сада угрожавају и да ће се на томе радити.

Однос Скупштине према њиховом захтеву разочарао је представнике ООП који су због лоших временских услова отказали за уторак најаваљену протестну шетњу.

– Изненађен сам што председник Скупштине није прочитао одборницима наш захтев јер би се видело да се не ради о дисквалификовању рада локалне самоуправе, нити о политичком протесту него о забринутости због уништених паркова и предвиђене изградње паркинг-места у Улици Светог Саве. Разочаран сам и сматрам да би одборници, као народни представници, требало да заступају права грађана, а они нису могли ни да се изјасне. Неко од њих је требало да реагује, посебно они који су отпочетка упознати и знају о чему се ради.   Смешно је да их о разлозима нашег протеста информише директор ЈП “Град”, а не ми – рекао је за ЛН Иванко Јанковић, председник ООП, нагласивши да грађани желе да буду питани за оно што се тиче њиховог окружења.

Како ће даље тећи протест грађана, видеће се вечерас за када је заказан нови збор грађана.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )