НА “ТРИ ЧЕСМЕ“ У КОВИЉАЧИ –  НЕИСПРАВНА ВОДА

НА “ТРИ ЧЕСМЕ“ У КОВИЉАЧИ – НЕИСПРАВНА ВОДА

NEISPRAVNA VODAВода са јавне чесме “Три чесме“ у Бањи Ковиљачи хигијенски је неисправна, а микробиолошким испитивањем утврђено је да ни бактериолошки не оговара прописима и нормама за природне воде

Исправност воде са “Три чесме” испитивана је у лабораторији сектора “Контроле квалитета воде“ лозничког “Водовода“ на захтев Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче,  30. августа, а према ових дана достављеним резултатима у њој  су  идентификовани микроорганизми опасне бактерије есцхерицхиа цоли.

– Ова чесма није дуго контролисана, а због сазнања да није ни раније била исправна, одлучили смо да затражимо контролу. Добили смо резултате и поново ћемо на чесми истаћи упозорење да вода није исправна за пиће. Нажалост, наша упозорења на неисправност несавесни грађани уклањају па и на овај начин скрећемо пажњу грађанима и туристима да, и уколико нема истакнутог упозорења, ову воду не пију. Наставићемо редовну контролу, али не можемо ништа да учинимо да се стање поправи, вода иде кроз земљу и вероватно је негде загађују септичке јаме – каже Момир Матић, директор Дирекције.

О неконтролисаним јавним чесмама у лозничком крају ЛН су ове године писале у неколико наврата и упозоравале да је још једна туристичка сезона дочекана без знања какву воду грађани и туристи пију. У градској управи је још пре неколико месеци потврђено да контроле није било и да ће “то ових дана бити затражено од Завода за јавно здравље из Шапца,  као што је рађено и претходних година“.

– До овога тренутка нико нам се није обратио са захтевом за контролу јавних чесама у Лозници, иначе, ми такве захтеве, поготово од градских управа, настојимо да урадимо што пре – рекао је прекјуче за ЛН  др Игор Драгичевић, начелник Центра за хигијену, и подсетио  да би контрола јавних чесама требало радити свака три месеца, односно бар четири пута годишње.

Према његовим речима есцхерицхиа цоли код особа са слабим имунитетом може да изазове инфекцију, али сама по себи не спада у најпатогеније бактерије. Она је индикатор свежег фекалног загађења, то значи да се загађење фекалним водама десило скоро јер она дуго не може да опстане у води ако нема сталног дотока контаминиране воде. Она је и показатељ да у води може да буде живих вируса, каже он.

Исправност воде требало би утврдити  на чесмама у Лозници (“Обданиште Штира“ и “Градско купатило“), Тршићу (“Преко пута “Вукове куће“, “Двориште Вукове куће“, “Сабориште“ и “Дуги точак“), Бањи Ковиљачи (“Ракина чесма“, “Илиxа“ и “Три чесме“) и Троноши (“Девет Југовића“). Претходних година вода је углавном на већини била микробиолошки неисправна, чак и на оним напосећенијим  “Три чесме“ и “Ракина чесма“ у Бањи Ковиљачи, или чесме у дворишту Вукове спомен-куће и “Дуги точак“ у Тршићу.

Данас је у Ковиљачи “Краљевски карневал“ са око 450 учесника, за викенд је завршница Вуковог сабора и нико не може претпоставити колико ће посетилаца гасити жеђ на јавним чесмама, онима чију контролу град од пролећа не стиже да затражи. Био би ред  да се, за разлику од ове и многих претходних, наредне године ова прича не понови и коначно поведе рачуна о лозничким јавним чесмама које користе и млади и стари.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )