ДЕЧЈИ ДОДАЦИ – И ТО СЕ ЗОВЕ ПОМОЋ

У Лозници тренутно дечји додатак прима 3.608 корисника, 62 више него  лане. За годину дана додатак је повећан само за 85,73 динара а самохраним родитеqима за 111,45 динара!

Због смањеног прираштаја, али и због компликоване процедуре, сваке године у нашој земqи смањује се број корисника дечјих додатака. У нашем граду је у односу на исти период лане, ипак, дошло до благог повећања броја корисника за 62, тренутно их има 3.608. Међутим, само пре две године ову врсту помоћи добијало је двеста qуди више. Као разлог смањеног интересовања свакако је и изузетно мала сума новца која се добија за дете. Наиме, за годину дана додатак је повећан за само 85,73 динара и износи 2.535, 11 динара, а за самохране родитеqе 111,45 и износи 3.295,62 динара.

Дечји додатак је новчана помоћ која се месечно исплаћује родитеqима у породици која има месечне приходе испод одређеног износа. Висина цензуса за август износи 7.885,23 динара по члану породице а за децу самохраних родитеqа, децу са сметњама у развоју или смештену у старатеqске или родитеqске породице,  цензус је двадесет одсто већи и износи 9.462,27.

Из градске управе подсећају да су корисници права на дечји додатак дужни да због почетка нове школске године, најкасније до 31. октобра, доставе потврде о редовном школовању у 2013/14. годинини. Уколико то не учине, стичу се услови за престанак права на дечји додатак а родитеqи ће бити у обавези да врате део новца  који су незаконито примили.

Право за добијање дечјег додатка припада детету до навршених 19 година, ако је редован ученик. Изузетак су деца из осетqивих друштвених група и особе са изузетним способностима која стичу средње образовање као ванредни ученици ако оправдају немогућност редовног похађања наставе уз сагласност министра просвете.

Својим прописима држава није ништа променила да би олакшала родитеqима прикупqање документације коју треба да поднесу и даqе је потребно прикупити једанаест докумената. Корисници који обнавqају захтев, а то морају да учине сваке године, треба да поднесу само потврду о оствареним приходима у претходна три месеца од дана подношења захтева.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )