У КУЋИ ПИСАЦА – ГОСТ ИЗ БУГАРСКЕ

У КУЋИ ПИСАЦА – ГОСТ ИЗ БУГАРСКЕ

01 gost iz bugarske u kuci pisaca petar dencev foto s.pajicДо 26. августа у Кући писаца у Тршићу гостовао је Петар Денчев, писац и позоришни редитељ из Бугарске. Седмодневни боравак у Вуковом родном селу Денчев је искористио да прошири знања о српској култури и традицији а по повратку у Софију објавиће текст о свом боравку у Тршићу.

– У Србији сам био три пута, гостујући са позоришним представама на фестивалу “Славија” у Београду. У Тршићу сам први пут и овај боравак сам искористио да обиђем родну кућу Вука Караџића, али и планину Гучево, обале Дрине и музеј и галерију у Лозници – каже гост из Бугарске који је досада објавио два романа и једну збирку кратких прича.

Денчев је рођен у Варни, а 2010. је дипломирао позоришну режију на Националној академији за позоришну и филмску уметност “Крастио Сарафов” у Софији. Његов роман “Као што човек љуби вољену жену” 2007. године освојио је прву награду на конкурсу за најбоље нове бугарске романе, а његови текстови су објављивани у многобројним бугарским часописима.  За септембар планира постављање представе “Ромео и Јулија” у Софији, а потом и завршетак новог романа. Боравак у Кући писаца обезбедили су му Министарство културе Србије и Град Лознице.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )