ГРАЂАНИ ИЗ УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ ПРОТИВЕ СЕ ПРАВЉЕЊУ ПАРКИНГА – НЕ  ДАЈУ НИ МИЛИМЕТАР ТРАВЊАКА

ГРАЂАНИ ИЗ УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ ПРОТИВЕ СЕ ПРАВЉЕЊУ ПАРКИНГА – НЕ ДАЈУ НИ МИЛИМЕТАР ТРАВЊАКА

Protest u parkuСтанаре Улице Светог Саве и околних узнемирила је вест да ће нова паркинг места заузети и десну страну улице на уштрб зелених површина и тротоара. У понедељак је организовано протестно окупљање са којег је поручено да неће дати ни  милиметар своје улице

Стотинак грађана из Улице Светог Саве и околних окупило се у по-недељак на протестном скупу у парку због информације да ће се у овој улици правити паркинг са обе стране и посећи стари платани. Како је речено на скупу, о којем су, како тврде, обавештени градоначелник, председник Савета месне заједнице, одборник Скупштине града, комунална и општа полиција, грађани нису имали  увид у план преуређења улице, али имају податке који их узнемиравају.

– Ако би се то урадило, паркинг би дошао на неких метар и по од улаза у зграде, што је за нас неприхватљиво и то не можемо никако дозволити. Ако буде потребе, радикализоваћемо протест, а спремни смо на све што нам закон дозвољава. Улица Светог Саве једна је од нај-лепших у граду, има своју душу и њоме у центар иду сви који у град дођу аутобусом. Нисмо против напретка и бољитка, али ово је ван сваке памети. Наш протест нема везе са политиком и није усмерен против било које политичке организације. Можда су наше информације нетачне и зато би требало да нас прими неко ко би нам показао пројекат. Верујем да су људи у градској управи паметни и да ће разумети наше проблеме. Бирали су их грађани зато да би били у њиховој служби и о томе би морали да мисле – каже Иванко Јанковић, председник Иницијативног одбора.

Окупљени грађани указали су и на проблем недовршених блоковских паркинга у парковима којима тутње аутомобили, подижу прашину и угрожавају безбедност деце. За блоковске паркинге, које би требало да користе станари околних зграда, карактеристично је то што су пре подне препуни аутомобила док су по завршетку радног времена и викендом полупразни. Очигледно је да их више од станара користе они који долазе у град и тако избегавају плаћање паркирања, а зелене површине уништила су бројна возила која паркове користе као саобраћајницу пошто их комунална полиција не обилази свакодневно.

Јелена Допуђа станарка је једне од зграда испред које се налази блоковски паркинг.

– Ови паркинзи нису довршени, а чула сам да у општини, наводно, кажу да то није улица и да према неким прописима због тога не може да се асфалтира. Одузели су нам зелену површину, а сада хоће и тротоар у Улици Светог Саве па се питам ко ту скупља поене, али они могу бити само негативни – јасна је Допуђа.

Адвокат Душан Филиповић, комшија узнемирених грађана, каже да би од градске управе требало тражити одлуку на основу које је од парка направљен паркинг јер се онда може покренути поступак за оцену законитости појединачног акта пред Уставним судом.

– Или ћемо дозволити да паркинг остане и тражити да буде асфлтиран, или покренути законом заснован поступак против овога. Једини начин борбе је кроз институције система. Ако одлуке на основу које су паркинзи направљени нема, онда можемо захтевати доношење одлуке о забрани паркирања на овим местима – рекао је Филиповић.

Грађанима се обратио и одборник Радован Врачевић који је казао да је Улица Светог Саве некада била за понос, али да дуго у њу није улагано и навео да је за среду заказао састанак представника Иницијативног одбора и градоначелника, односно некога кога он овласти.

На скупу се могло чути да је неопходно асфалтирати блоковске паркинге и њихове прилазе, а да се зелене површине морају обновити и сачувати па су се запитали чему уопште служи комунална полиција када се по парковима паркира ко где хоће.

Грађани су једногласно донели одлуку да се не дозволи прављење паркинга у Улици Светог Саве нити њено проширење “ни за милиметар” и да се нови скуп одржи у понедељак. Запажено је да је прављење блоковских паркинга покренуто у суботу ујутро и да се све “сличне ствари” тако раде.

План

Улица ће бити исправљена, биће направљено 85 паркинг места, а травњаци ће бити озидани ситном коцком како би се спречилио њихово уништавање. На почетку улице биће подигнута фонтана, а на месту где је сада код аутобуске такси станица, биће направљена зелена површина са фонтаном, или чесмом.  Са леве стране, преко пута аутобуске, биће направљена паркинг места, али ће се сачувати зелена површина и неће бити сечена стабла, осим њих пет. Јавна расвета биће преуређена, а урадиће се и подно осветљење.

Што се блоковских паркинга тиче, у парку иза “Соколане” биће направљено око 140, 150 паркинг места и једносмерни ток  како би се убрзао проток, а јасно ће бити одређене зелене површине, пешачке стазе и дечје игралиште. Парк између Драгољуба Поповића и Булевара Доситеја Обрадовића сачекаће решење проблема јер су планови детаљне регулације скупи, али постоји нада де ће и он следеће године доћи на ред.

Састанак

Представници узнемирених грађана састали су се у среду у градској управи са замеником и помоћником градоначелника др Јездимиром Вучетићем и Љубинком Ђокићем, директорима ЈП “Град” Зораном Томићем и ЈП “Водовод и канализација” Јованом Маловићем и Дејаном Марковићем, замеником начелника градске управе. Грађанима је предочен идејни пројекат уређења Улице Светог Саве која би, како је речено,  изгледом чинила наставак Трга Вука Караџића. Идејни пројекат урадио је Љубо Чикић који је осмислио и кружни ток.

– Ово подсећа на противљење реконструкцији Улице Драгољуба Поповића која је сада једна од најлепших у граду. Лозница је са 35 хектара зелених површина један од најзеленијих градова и заштитићемо их. Пажљиво смо пришли овоме и главни пројекат налази се на ревизији. Свако дрво у улици, а има их 116, прегледала је стручна четворочлана комисија како би се утврдило стање стабала. Није предвиђено уклањање ниједног платана, осим једног који је крив и угрожава безбедност, а биће посечено пет стабала која су болесна док ће друга бити лечена. Није истина да ће паркинг бити испод прозора, већ ће са обе стране улице постојати тротоар од по четири метра, са леве стране у правцу аутобуске станице остаје зелена површина па долазе улица широка седам метара и пет и по метара паркинга под углом од 90 степени – објаснио је Томић, али нико од учесника није могао да каже када би ти радови могли да почну.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )