ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ЗАДОВОЉНИ ПОСЕТОМ

ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ЗАДОВОЉНИ ПОСЕТОМ

naslovna banja (1)Туристичка сезона у Бањи Ковиљачи протиче добро упркос економској ситуацији и хроничној беспарици која мучи грађане

 Капацитети у Специјалној болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача” попуњени су и тражи се кревет више. Тренутно се примају резервације за другу половину октобра пошто су сва места дотада већ заузета. Пацијенти на лечење могу доћи још само преко приватног смештаја, или да се јаве Специјалној болници и да се надају да ће неко отказати долазак и ослободити место.

– То је устаљено с обзиром да радимо са попуњеним капацитетима. Прошле године имали смо нешто више од 16 хиљада посетилаца и очекујемо сличан приход, али, имајући у виду да смо ове године уложили доста у енергетску ефикасност, смањићемо трошкове па ће финансијски година сигурно бити боља. Иако смо задовољни попуњеношћу капацитета, не можемо да се поново не осврнемо на инфраструктуру и прилазе Ковиљачи који, упркос обећањима, нису урађени – каже примаријус др Александар Јокић, помоћник директора за медицинске послове, и додаје да је ове сезоне стотину људи запослено у Специјалној болници за рехабилитацију.

Смештајни капцитети су попуњени као и раније, али је попуњеност велнеса виша него прошле године, а и дијагностика се више ради. Ове године су у Специјалној болници улагали у енергетску ефикасност, а средили су и фасаде на “Далмацији” и “Херцеговини”. Планирано је проширење велнес центра, а при завршетку је процес визуелне идентификације болнице па ће све, од спољашњости до сваке просторије, бити обележене на српском и енглеском језику као и информациона табла.

У Специјалној болници највише је домаћих гостију, али су бројни и наши људи из расејања, гости из  Републике Српске и Русије.

И у најексклузивнијем бањском хотелу “Ројал спа” задовољни су посећеношћу, а капцитете попуњавају индивидуални гости као и редовне групе из Јужне Кореје којих има пет до седам месечно.

– Добро је, с обзиром на ситуацију и да је много мање новца на располагању грађанима. Имали смо разумевања и нисмо мењали цене како би гости могли приуштити себи одмор, или продужени викенд. Дали смо и акције са 20 одсто снижења и гратис боравак деци до десет година уз пратњу две одрасле особе. Новина је “Ковиљкин дан” који радимо у сарадњи са Специјалном болницом где је терапија док су код нас смештај и остало – каже Милица Вуловић Корен, генерални менаџер хотела “Ројал спа” и “Ројал Дрина”.

Према њеним речима, програм “ројал велнес” тече одлично и све је више масажа како гостију хотела тако и трећих лица, а од следећег месеца почиње сезона конгресног туризма. Последње процене рађене су пре сезоне, од маја до маја, и попуњеност хотела била је 62 одсто, што је изузетан резултат за прву годину рада. Страних туриста било је 24 одсто. До јуна су одржавани конгреси скупови, а од септембра ће поново. Током летњег периода раде се породични и здравствени туризам, а, поред тога, у “Ројалу” се често у време свадби смештају гости, посебно они из иностранства.

Статистика

Током јуна у Бањи Ковиљачи боравило је 2.246 гостију од којих је 497 било са страним пасошима. Они су остварили укупно 18.219 ноћења, а од тога су 2.290 ноћења остварили странци. За првих шест месеци у Ковиљачи је боравило нешто више од десет хиљада гостију, а 1.903 су били странци. Од нешто више од 72 хиљаде ноћења током првог полугодишта, скоро 9 и по хиљада остварили су гости из иностранства.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )