У КУЋИ ПИСАЦА ГОШЋА ИЗ ГРЧКЕ – ТРШИЋ МЕ  ЈЕ ОЧАРАО ЛЕПОТОМ

У КУЋИ ПИСАЦА ГОШЋА ИЗ ГРЧКЕ – ТРШИЋ МЕ ЈЕ ОЧАРАО ЛЕПОТОМ

GRKINJAБројне српске писце Титика Димитруљу представила је грчкој читалачкој публици кроз своје текстове у стручним часописима, а боравак у Кући писаца искористила је да што више новог сазна о нашој историји и култури. Седам дана у Тршићу искористила је да упозна нове људи и стекне нова пријатељства

Титика Димитруљу, списатељица из Грчке, данас завршава седмодневни боравак у Тршићу и лозничком крају. Она је од прошлог викенда била гошћа Куће писаца, а пријем у градској кући у уторак јој је приредио градоначелник Видоје Петровић. Исказујући захвалност за срдачно гостопримство и предусретљивост запослених у Центру за културу, који су јој били домаћини, гошћа је предложила да се више поради на успостављању чвршћих веза између Грчке и Србије, као и на покретању студентске размене две државе, како би међусобно боље упознали културу, историју и језик пријатељских народа. Поред Тршића, гошћа Куће писаца обишла је и Троношу, Гучево, Бању Ковиљачу, као и Музеј Јадра где је погледала сталну поставку и изложбу фотографија старе Лознице.

– У Србији сам четврти пут и посебно ме радује што ми је пружена прилика да дођем у Тршић, место које ме очарало својом лепотом и аутентичношћу. Први пут у Србији била сам 2001. године а касније сам упознала српског конзула у Солуну који ми је предложио да као велики познавалац српске књижевности дођем у Србију у Кућу писаца у Тршићу. На то су утицали и из Министарства културе и ја сам се радо одазвала позиву. Иначе, ваш Центар за културу и Музеј језика и писма имали су запажен наступ на Фестивалу језика у Солуну и тада је успостављен први контакт међу нама – прича Титика Димитруљу.

Каже да је читала многе српске писце и да је често у Грчкој писала о њима. Касније је неке и упознала, али јој је посебно значајан боравак у Вуковом завичају јер је ту из прве руке могла да сазна доста тога новог о српској историји и култури.

– Многи моји текстови о вашој књижевности су преведени на српски језик и објављивани у вашим часописима и дневним новинама. У Грчкој пишем колумне за часописе који се баве културом и књижевношћу, а време проведено у Тршићу искористила сам да научим нешто више о Србији како бих што више о њој писала у својој земљи – каже гошћа из Грчке, која је професорка француског језика на “Аристотел” универзитету у Солуну.

Боравак гошће из Солуна у Кући писаца остварен је под покровитељством Министарства културе и Града Лознице.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )