ОПЕРАЦИЈА КАТАРАКТЕ У ЛОЗНИЦИ – НИЈЕ БИЛО ЗАСТОЈА

ОПЕРАЦИЈА КАТАРАКТЕ У ЛОЗНИЦИ – НИЈЕ БИЛО ЗАСТОЈА

Reseni da ispune planДок опште болнице у Србији већ четири месеца чекају да им РФЗО испоручи сочива неопходна за операцију катаракте, у Служби за очне болести лозничке Опште болнице нису прекидали  операције. Да  не би дошло до застоја, Општа болница је из сопствених извора  набавила  сто интраокуларних сочива у вредности од 600 хиљада динара

Министарство здравља је почетком године послало дописе свим Општим болницама у Србији које се баве операцијом катаракте, да у току године морају да обезбеде техничке услове и потребни материјал како би се урадило 600 таквих операција. Циљ је смањење листе чекања на којима на операцију катаракте чека више од 25 хиљада људи.

Према речима Вере Крсмановић, директорке лозничке Опште болнице, у овој установи су се организовали и између осталог побољшали координацију Службе за очне болести са Одељењем анестезије, интернистичком службом и лабораторијом јер сви они учествују у припреми пацијената за операцију.

Општа болница у Лозници је једна од 22 опште болнице у Србији које се баве операцијом катаракте најновијом техником. Последњих пет година урађено је у просеку по 23 операције месечно.

– Сада је требало обезбедити услове да се дуплира број операција. Кренули смо са 34 операције у јануару, у фебруару 33, у марту 68, захуктавали смо се интензивно, али већ у фебруару  почела је  да се квари опрема. Наша управа је успела да реши сваки проблем на који смо наилазили, од поправки сонди, сервиса фако машине, сонди за ултразвучни апарат које се користе за одређивање јачина сочива које се уграђује у око, сервис аутоклава за брзу стерилизацију… У једном тренутку остали смо и без материјала, чекали смо да стигну сочива, међутим, РФЗО је каснио је са тендером. Обратили смо се руководству Фонда које нам је опет изашло у сусрет, набављено је сто сочива у вредности од 600 хиљада динара – рекао је у среду на конференцији за штампу др Александар Исаковић, магистар специјалиста офтолмологије  једини хирург који изводи ову врсту операције у лозничкој болници.

Захваљујући овако доброј организацији у Лозници није дошло до прекида операција катаракте  као што је то био случај у другим болницама у Србији. У односу на прошлу годину просечан број операција у току месеца повећан је са 23 на 40. На операцију у овом тренутку чека 343 пацијента, њихов број се није смањио, али је смањена дужина чекања са 14 на осам месеци, док се у другим здравственим установама чека најмање 12 месеци. Смањио се и број пост-оперативних компликација, од 280 оперисаних биле су само две-три мање.

Да се добар глас далеко чује, потврђују и пацијенти који на операцију катаракте у Лозницу долазе из Београда, Шапца, Новог Сада, Ваљева. Долазе и пацијенти из БиХ, али на операцију катаракте у лозничку Општу болницу могу да буду примљени само они који имају наше здравствено осигурање па већина ових пацијената буде одбијена.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )