НОВО ЛЕТО, СТАРИ ПРОБЛЕМ – ТРОПСКИ ДАНИ, А СЛАВИНЕ СУВЕ

НОВО ЛЕТО, СТАРИ ПРОБЛЕМ – ТРОПСКИ ДАНИ, А СЛАВИНЕ СУВЕ

KAD STIGNE DA SE NAPUNIМештани више села Горњег Јадра и овога лета на пакленим врућинама немају довољно воде. У “Водоводу” кажу да проблема има пошто није урађена пумпна станица у Горњем Добрићу. Предузеће, како кажу, дневно преради око 34.000 кубних метара воде што је уз наменску потрошњу довољно за све потрошаче

Мештани Драгинца и околних села и овога лета имају стари проблем, удариле су тропске врућине, а њихове славине су суве. Вишегодишњи проблем  остао је нерешен јер још увек није завршена пумпна станица у Добрићу па само захлађење и падавине могу донети “чесмовачу” и прекинути “туширање” влажним пешкирима и ноћно дежурство за “хватање чесмоваче”.

Врућина је притисла данима, па људи поново морају да доносе воду из бунара или је цистернама довлаче са реке за стоку и заливање усева. Миленко Ђурић, председник месне заједнице Драгинац, каже да је све као и пре и да је стање “катастрофално”.

– Од прошле седмице ситуација је стварно тешка, имали смо воду мало пред зору, а сада је нема уопште. Замислите на овој врућини живот без воде. Звали смо “Водовод” и градску управу, али ништа.  Људи се сналазе на бунарима, али је најтеже онима у стамбеној згради који немају алтернативу. Амбуланта нема воде, око 350 радника у хладњачи нема где да се умије, добро да школа не ради, иначе, ово је стварно срамота. Само прошлог викенда имали смо овде пет свадби, замислите то у условима без воде.  Сада је без воде око три хиљаде људи у Драгинцу, Јаребицама, Великом Селу, Цикотама, делу Симиног Брда. Озбиљно размишљамо да због свега овога тужимо одговорне јер ово траје већ годинама – каже он.

Тако у овим селима воду из водовода чекају, а кад је има “складиште”  у лонце, канте и бурад јер нико не зна када ће је бити поново и колико. Када су пре скоро 15 година  мештани  за прикључење на градски водовод дали више од десет милиона динара, нису слутили да ће се овако патити сваког лета.

Јован Маловић, директор “Водовода”, каже да проблема има због тога што није урађена  пумпна станица у Горњем Добрићу.

– Замена пумпи на Жеравији, где су две које су “бацале” 16 литара у секунди замењене онима од по 25 литара, поправила је стање на мрежи ка Грнчари, али због нерешених имовинско -правних односа из републичке Дирекције за воде није добијен новац па није урађена пумпна станица у Добрићу. Има изгледа да ових дана добијемо локацијску дозволу и онда можемо да решавамо ту станицу. Да је она урађена, било какав проблем са снабдевањем водом околних села свели бисмо на минимум – каже он.

Према речима Влатка Вучетића, техничког директора предузећа, проблема у водоснабдевању имају исти делови Горњег Јадра као и претходних лета.

– Једина могућност је да нешто воде добију у ноћним сатима пошто се на том делу мреже стање није променило. Иначе, за сада нема проблема у снабдевању водом града, а не би их било ни у тим деловима да се вода троши рационално. Због ненаменске потрошње у нижим нивоима без воде остају они на вишим котама, све је исто као и претходних година када стигну врућине – каже Вучетић.

Милутин Ковачевић, руководилац службе за производњу и дистрибуцију воде у “Водоводу” каже да се последњих дана дневно преради око 34.000 кубних метара воде што је уз рационалну потрошњу довољно.

– Потрошачи испод Иверка, они најугроженији, имају воду ноћу по око три сата, док је остали на нижим котама имају по више од пола дана. Тамо где испоручујемо близу пола кубика воде по становнику нема потребе за штедњом већ, као и до сада, само за рационалном потрошњом градске воде па би је било довољно за све – тврди он.

Док други градском водом заливају баште, пуне базене, перу аутомобиле и стазе око својих кућа, ,мештанима села где не стиже довољно чесмоваче остаје нада да ће од наредног лета пумпна станица у Добрићу бити готова и да ће тада бити довољно воде и за њих. До тада им остају бунари, извори, реке, потоци и флаширана вода на 30 и кусур Целзијусових.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )