НОВИ ФИЛМ ПАНТЕЛИЋА – СНИМАЈУ КУЋНИ ПРАГ

НОВИ ФИЛМ ПАНТЕЛИЋА – СНИМАЈУ КУЋНИ ПРАГ

SNIMANJE KUCNOG PRAGAУ Доњим Брезовицама, у Рађевини, ових дана је брачни пар Добрила и Добривоје Пантелић почео снимање новог документарно-етнолошког филма “Кућни праг”. Према Пантелићевим речима, снимање ће потрајати до средине новембра, а радиће се на локацијама Лознице, Малог Зворника, Крупња, Љубовије и Осечине.

– Снимамо филм о кућном прагу као значајном делу у животу и постојању једне породице. О човеку који је због сукоба са оцем пре 40 година отишао из села и његовој сестри која је две деценије касније напустила кућу због сукоба са мајком. После родитељских клетви и лутања по белом свету враћају се кући, не зато што је овде добро, већ што тамо више не могу да опстану. Држећи се оне народне “Свуда пођи, својој кући дођи” вратили су се на  огњиште где су им родитељи све опростили. Игра проверена глумачка екипа, а нашли смо село где је време као заустављено и имамо комплетну сценографију – каже Пантелић.

У филму ће бити приказано  више обичаја као што је моба, стари готово заборављени српски вид међусобног помагања, крађа девојке, мирења пријатеља и слично. Као што је  стална пракса последњих неколико година, премијера се планира на Младенце наредне године што ће бити јубиларни десети пут заредом.

Пантелићи су до сада  снимили више од сто филмова награђиваних на домаћим и међународним фестивалима етно-филма. Једини су аматери који су за допринос југословенском филму добили плакету Југословенске кинотеке.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )