“МОБА 2013” – ДАН КАДА СУ СВИ ЛОЗНИЧАНИ

“МОБА 2013” – ДАН КАДА СУ СВИ ЛОЗНИЧАНИ

mobaОко 120 учесника “Мобе” на Соко-граду, већином из расејања, посетило је прошле суботе Лозницу, Тршић и Троношу, а до 19. августа усавршаваће српски језик и упознавати са српском историјом и културом

Учесници 13. “Мобе” на Соко-граду посетили су у суботу Лозницу и Омладински центар где их је поздравио помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Око 120 младих из Србије и расејања помаже у уређењу Манастира Светог Николаја Српског и подизању нове цркве, реплике оне која је у Охриду посвећена Светом Јовану Канеју. Поред тога, учесници “Мобе” обилазе околину па су тако поред Лознице у суботу посетили Тршић и Троношу.

– У нашем крају рођени су реформатор српског писма Вук Караџић и велики научник Јован Цвијић и добро је што имате прилику да се упознате ближе са језиком и културом ваших предака. Није важно одакле долазите, важно је да знате да је цела Србија ваша кућа, да не заборавите своје порекло и да разбијате предрасуде о нашој земљи јер сте ви њени најбољи амбасадори – казао је Ђокић и поручио да су млади садашњост и будућност те да се стога Град труди да их укључи у све области живота.

Протојереј Зоран Ристивојевић, свештеник при Манастиру Светог Николаја Српског, захвалио се на гостопримству и подсетио колико наши људи у расејању пате за својом земљом.

– Тешко је онима чија деца одрастају без свог језика и писма и без присуства своје цркве. Зато се сваки пут када боравимо у Лозници осећамо као код своје куће и макар овај један дан овде Лозница је и наш град и данас смо сви ми Лозничани – рекао је протојереј Ристивојевић.

Међу учесницима “Мобе” на Соко-граду борави и деветнаестогодишњи студент медицине Стефан Видовић из Либертивила, града у држави Илиноис, САД који због велике српске заједнице називају и “Мали Београд”. Он је рођен у Америци, а мајка му је из Бенковца док је отац Дрварчанин. За петнаестак дана Видовић се враћа преко океана где га очекују обавезе на Лексингтон универзитету у Кентакију.

– Ми се у САД трудимо да покажемо какав је наш народ заиста и да то нема везе са неистинама које се показују у медијима и на филму. Желимо да побољшамо глас о нама и зато организујемо фестивале наше културе тако да могу видети какви смо. На “Моби” сам други пут и веома ми се допадају и овај крај и људи који су веома пристојни и добри – каже Стефан на изузетно добром српском језику.

На Соко-граду бораве и Тина Ристевска (16) и Марија Станимировић (18) из Македоније које су први пут на “Моби”, али не и у Србији. Оне истичу лепоту дружења и упознавања са младима из разних земаља, а посебно им се допада крај у којем бораве.

Као и на претходним “Мобама” и ове године бројна су деца и млади са простора Косова и Метохије. За разлику од осталих, они на Соко-граду поред дружења и учења добијају и прилику да неколико недеља живе у слободи и без страха.

– Живот је доле мало тежи, али добро, живи се. Драго ми је што сам овде, све ми се допада и сигурно ћу поново доћи. Овде сам слободнији, опуштенији сам и осећам своју земљу – каже седамнаестогодишњи Петар Поповић коме се посебно допала Лозница, већа него његови Штрпци.

“Моба” на Соко-граду почела је 19. јула и трајаће месец дана, а учесници долазе како из Србије тако и из Републике Српске, Македоније, Словеније, Пољске, Немачке, Аустрије, САД… Међу њима је највише Срба из расејања, али је ту и група руске деце. Млади из расејања на “Моби” ће усавршити знање српског језика  и боље се упознати са српском историјом и културом, а многи ће се и наредних година враћати.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )