ЛОЗНИЧКЕ ЈАВНЕ ЧЕСМЕ – И ДАЉЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ

ЛОЗНИЧКЕ ЈАВНЕ ЧЕСМЕ – И ДАЉЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ

RAKINA CCESMAМада је из градске управе још почетком месеца после позива ЛН најављено да ће захтев за контролу јавних чесама “бити поднет ових дана”, то још увек није учињено. Да захтева нема, ове седмице нам је потврђено у локалној самоуправи  као и у Заводу за јавно здравље у Шапцу.

Лето, посебно дани са пакленим врућинама, доба су када бројни туристи и излетници хрле у Тршић, Бању Ковиљачу и слична места где на јавним чесмама гасе жеђ, а анализа воде још није урађена.  Из Завода кажу да  контролу јавних чесама, као и до сада, треба да тражи локална самоуправа, а она треба да се ради најмање четири пута годишње. Пожељно је  прве анализе радити уочи првомајских и ускршњих празника када већ има доста излетника, као и пред почетак  школске године и рану јесен када су масовне ђачке екскурзије. Последња контрола лозничких чесама рађена је по налогу санитарне инспекције у септембру прошле године и резултати нису били идеални.

Иначе, 2.700 динара је цена једне анализе по чесми па би Лозници за четири контроле десет најкоришћенијих чесама на територији града годишње требало 108.000 динара. Требало би у самом граду утврдити квалитет воде “Обданиште Штира” и “Градско купатило”, у Тршићу “Преко пута Вукове куће”, “Двориште Вукове куће”, “Сабориште” и “Дуги точак”, у Троноши “Девет Југовића”, а у Бањи Ковиљачи утврдити каква вода се пије са “Ракине чесме”, “Илиџе” и “Три чесме”.

Претходних година је на већини чесама вода била хигијенски и микробиолошки неисправна, а онда би градска управа одмах забрањивала њихово коришћење и истицала упозорења која су брзо била цепана. Све то није довољно да се јавне чесме контролишу барем једном годишње или није важно шта пијемо на њима, ни ми, ни они који посете лознички крај.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )