“ТОПЛАНА” ПОТРАЖУЈЕ СКОРО 200 МИЛИОНА – ГРЕЈАЊЕ НА ВЕРЕСИЈУ

“ТОПЛАНА” ПОТРАЖУЈЕ СКОРО 200 МИЛИОНА – ГРЕЈАЊЕ НА ВЕРЕСИЈУ

JEDNA ZGRADA DUGUJE 4,5 MILIONA Z A GREJANJEКорисници грејања ”Топлани” дугују готово 200 милиона динара, од чега за стамбени простор 147,7 милиона. Највећи појединачи дуг премашио пола милиона динара, а рекордер није плаћао грејање више од осам година

Пре око месец дана ЈП “Топлана” послала је на три хиљаде адреса дужника опомене и позив за склапање репрограма како би овај велики проблем био решен на обострано задовољство. Ефекта има, а они који рачунају да ће им дуговања застарети и бити опроштена грдно се варају, поручују из овог предузећа.

– Када бисмо наплатили половину наших потраживања, обезбедили бисмо потпуну ликвидност предузећа. Због великих дуговања корисника ми смо у проблему, на наша дуговања плаћамо велике камате које расту из месеца у месец. Наши добављачи енегената прете пуштањем меница, а уколико будемо у блокади, нећемо остварити планове за ову годину нити обезбедити енергенте за наредну грејну сезону.  Слање опомена има ефекта и надам се да ће број оних који са нама склапају репрограм бити још већи како би дужници избегли плаћање судских трошкова и камата, а ми имали новац за нормалан рад. Само у последњој грејној сезони дуг корисника је у односу на претодну увећан за још 30 милиона динара  – каже директор Милан Панић.

“Топлана” тренутно потражује 194,3 милиона динара, о чега је дуг грађана 147,7, а остало правних лица. Колико се некима осладило грејање на вересију, илуструју појединачна дуговања од по неколико стотина хиљада динара. “Рекордер” дугује 569.000 динара и тај грејање није плаћао од 2005. и преласка плаћања преко система обједињене наплате. Дугови зграда су вишемилионски, па само један солитер на булевару дугује нешто више од 4,5 милиона динара.

– Подела опомена дала је ефекта и до сада смо склопили шездесетак репрограма, у зависности од висине дуга на шест до 18 месеци, а у једном периоду после тога примећена је и увећана наплата.  Опомене смо давали и председницима скупштине станара да буду упознати какво је стање у њиховој згради и ко су дужници. Планирамо и један састанак са свима њима како бисмо  поспешили наплату. Приметно је да су код великих дужника 90 одсто они који могу да плаћају, а оних 10 одсто су људи са нижим примањима који делимично плаћају обавезе – каже Премил Савичић, помоћник директора за економска питања.

Са правним лицима, кажу у предузећу, нема проблема, са некима је направљен репрограм који се поштује. Иначе, за девет месеци наплата грејања била је 94,9 одсто, али у предузећу нису задовољни док не буде потпуно, због старих потраживања. У “Топлани” кажу да имају добру сарадњу са ЈСП Лозница  са којим је договорено  да се што више дужника тужи. Савичић каже да ће сви који су тужени осим дуга за грејање морати да плате судске трошкове и камату, што ће их коштати много више него да дођу и склопе репрограм са “Топланом” која је увек спремна за договор у обостаном интересу.

– Велики број  дужника рачуна на застарелост и да ће моћи лепо да прођу да штету “Топлане”. Сви дужници су тужени, процес траје дуже али не могу рачунати да ће им то неко опростити. Платиће дуг и то са каматом. Тражићемо да се од следеће грејне сезоне на дуговања корисника, физичких и правних лица, обрачунавају камате за дуговања што до сада нисмо радили. Приморани смо на то, због оних који никако не плаћају грејање, а претостављамо да ће и то утицати на повећање наплате – каже он.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )