ОВЕ ГОДИНЕ – РОДИЛА КУПИНА

ОВЕ ГОДИНЕ – РОДИЛА КУПИНА

KUPINAНа подручју Завода за пољопривреду Лозница, који покрива и општине Крупањ, Мали Зворник и Љубовија, у току је откуп овогодишњег рода купине. Према речима Златице Крсмановић, стручњака за воћарство, приноси су солидни, а квалитет рода добар једино што купини не пријају врућине које трају ових дана.

– Откупна цена је позната и иде од 60 до 80 динара по килограму. То јесте мање него прошле године када је достизала 180 динара али у принципу је задовољавајућа. Приноси су добри, очекујемо просечно од 12 до 15 тона по хектару, уколико временске прилике буду одговарајуће, што је боље него прошлога лета. Оно што купини смета су високе температуре и на працелама које су јако осунчане може доћи до ожеготина на плодовима. Парцеле које је прошле године погодио мраз, а касније суша имаће смањене приносе, док ће тамо где се примењују агротехничке мере бити бољи род – каже она.

Овогодишња берба купине почела је нешто раније, а уколико време послужи у вишим пределима трајаће до пред крај августа.  Прошле године је суша лоше утицала на купину, чак и код парцела са наводњавањем јер је током зиме претрпела оштећења, па је штета била велика, а род значајно смањен.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )