ОБРАЗОВАЊЕ – КАКО САЧУВАТИ НАСТАВНИКЕ?

ОБРАЗОВАЊЕ – КАКО САЧУВАТИ НАСТАВНИКЕ?

obrazovanjeСписак технолошких вишкова запослених у основним и средњим школама са подручја Школске управе у Ваљеву биће познат 15. августа. За сада се зна да постоји вишак наставника историје а да недостају наставници математике и олигофренопедагози 

У основним и средњим школама у нашој земљи сваке године уписује се све мање деце због чега се појавио и проблем вишка запослених наставника. Неке одредбе новог закона о основном и средњем образовању управо се односе на формирање и финансирање одељења у школама, о чему је било речи на састанку који је у среду Актив директора основних и средњих школа са подручја Школске управе у Ваљеву имао са Катарином Мирковић, финансијским саветником ове Школске управе.

Једна од новина Закона о основним школама која се односи на оснивање одељења је да се у тзв. неподељеним школама, (учитељ у истој учионици истовремено  предаје ђацима од првог до четвртог разреда) број ученика смањује са 15 на десет. Став министарства је да се по том основу не могу запослити нови људи јер новца нема. Одредбе Закона за неподељене школе примењиваће се само ако је у питању технолошки вишак.

– То значи да број одељења у нижим разредима када су у питању издвојена одељења остају исти. Примера ради, ако је школа имала 16 одељења па се гаси једно, онда ћемо примењивати закон како наставник не би био проглашен технолошким вишком. Не треба да заборавимо да би примена финансирања школа по ученику требало да почне 2014. године и  тада ћемо доћи у ситуацију да ће  учитељ у таквим одељењима имати  мању плату него онај  у матичној школи – рекла је Мирковићева.

До 13. августа све основне и средње школе треба да доставе Школској управи листу технолошких вишкова која ће бити објављена два дана касније. За сада се зна да постоји вишак наставника историје а да недостају наставници математике и олигофренопедагози за децу са посебним потребама.

Изменам азакона предвиђено је и тзв. преузимање настаника који немају пуно радно време што се постиже договором између школа а које је до сада било могуће искључиво путем конкурса. Наиме, наставници који немају пуно радно време примају се на одређено или неодређено време у више школа а плату примају  у свим тим школама сразмерно броју остварених часова.

Такође, новим законом сада је тачно одређено и када запослени одлазе у пензију. Враћена је одредба закона према којој  запослени одлази у пензију када напуни 40 година стажа или 65 година живота.

– Применом овог закона без неких произвољних тумачења као до сада, решићемо проблем технолошких вишкова, али ћемо обезбедити и простор да се запошљавају млади људи – напоменула је Мирковићева.

Иако се резултати мале матуре неће признавати приликом уписа у средње школе, она је обавезна за све свршене основце па ће тако сви они који је из различитих разлога нису полагали моћи то да учине 26. и 27. августа. О месту полагања ученици ће бити накнадно обавештени. На нивоу Школске управе Ваљево малу матуру ће у августу полагати  47 деце од чега 37 уопште није излазило на испит, док десеторо није полагало тест из математике. Према речима Мирковићеве, средње школе које нису попуниле сва места не треба да се надају да ће се један број ових ученика уписати у њихову школу, јер је међу њима мали број осмака из  Лознице,  углавном су то деца из БиХ, Обреновца и полазници „Нове шансе“.

Како је речено, и ове године за ученике основних школа од првог до четрвртог разреда биће подељени бесплатни уџбеници који у школе стижу 15. августа.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )