КАМП ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ – У БОРБИ ПРОТИВ ШУНДА

КАМП ШКОЛЕ РОК ГИТАРЕ – У БОРБИ ПРОТИВ ШУНДА

ROK KAMP NA GUCEVUПротеклих година у Лозници је више од 500 младих купило гитару и научило да свира на овом популарном инструменту захваљујући Школи рок гитаре. Камп на Гучеву прилика је да усаврше своју вештину, али и да чују искуства старијих колега. По броју светски признатих гитариста наш град заслужује озбиљан гитарски фестивал, сматра Јовица Ивановић, инструктор гитаре и вођа кампа

Ових дана Гучево одзвања звуцима гитаре, а двадесетак младих гитариста из Лознице, Бање Ковиљаче, Осечине и Ваљева максимално користи седмодневни рок камп у одмаралишту “МН” да усаврши своје свирање и стекне нова искуства. Музички скуп већ девети пут организује Школа рок гитаре, коју при лозничком Центру за културу води инструктор Јовица Ивановић, а финансијску подршку пружила је и градска Канцеларија за младе.

– Талентовани млади музичари поред учења свирања на гитари овде чине и прве кораке снимања у тонском студију и баве се компоновањем и коришћењем електронских уређаја у музици. Гости, старији музичари, током кампа преносе им своја искуства, а Канцеларија за младе ову активност уврстила је у свој редован програм рада. У борби против шунда и кича, ми на овај начин дајемо свој скроман допринос – каже Јовица Ивановић, вођа кампа.

Кроз школу рок гитаре до сада је прошло више од 500 ученика, а многи су наставилу усавршавање и ван граница Србије. Ивановић сматра да је Лозница зрела да организује и један озбиљан гитарски фестивал на којем би се промовисао и овај инструмент, и квалитетна музика, али и лознички крај.

– Било би добро ангажовати људе који су отишли много даље од наших локалних оквира. Лозница је изнедрила у светским размерама признате гитаристе попут Зорана Старчевића и његових синова, који чине “Трио балканске жице”, Срђана Грујичића, који је у Паризу, или магистра гитаре Дамјана Станишића, који живи и ради у Словенији. То су музичари који наступају на светским фестивалима и који могу да доведу значајна имена и овде, али за све то су потребна финансијска средства. Наш град стиче услове да буде уцртан на гитарску мапу Србије, а можда и шире, и зато се надам да ће неке наше заједничке идеје уродити плодом. У овим тешким временима много нам значи подршка градске управе и добро је да постоје људи који ово разумеју. У својој каријери нисам се бавио ауторском музиком али сам допринео да велики број деце научи да свира на популарном инструменту какав је гитара, а то заслужује одређену пажњу – истиче Ивановић.

Лозничанин Младен Ракић (14) свира већ четири године на гитари и похађа четврти ниво програма. Члан је и школског оркестра а трећи пут учествује на рок кампу.

– Увек научим нешто ново и све боље свирам. Лакше се сналазим у музици а имам и своју групу са којом вежбам и планирам наступе – каже Младен.

Од три девојчице, које обожавају гитару, на кампу је и Нађа Миловановић (10) из Ваљева. – Први пут сам овде јер сам пожелела да током распуста научим да свирам. Почетник сам и тек правим прве музичке кораке, али се надам да ћу већ у септембру моћи да се похвалим првим савладаним акордима. Инструктор Јовица ми пружа максималну пажњу и подршку у томе – каже Нађа која највише слуша поп и рок музику.

Чврст рок звук воли Бранислав Максимовић (11) из Лознице, који свира две године, а добро се сналази и у глумачким водама.

– Обожавам “Грин деј” и “Металику”, а овде има још другара који вола тај звук. Други пут сам на рок кампу и одличан је провод. Доћићу и следећег лета – задовољан је Бранислав.

До краја кампа, који се завршава у недељу 28. јула, у вечерњим сатима учесници организују мини концерте, смењују се на инстурментима како би осетили шта значи тимски рад и свирање у групи, а, како кажу, највише им прија боравак на свежем гучевском ваздуху

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )