ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН ТАРИКУ АБАСА – ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН ТАРИКУ АБАСА – ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА

TARIKБиблиотека Вуковог завичаја приредила је у среду књижевно вече посвећено 70. годишњици од смрти Николе Тесле а том прилико представљен је и роман “Еyес анд мист” (“Очи и измаглица”) младог писца Тарику Абаса Етенеша из Етиопије, који ове и наредне недеље борави у Србији. Роман је у Етиопији објављен на енглеском језику, а овај аутор пише и драме, песме, као и чланке на различите теме. Главну инспирацију проналази у лику Николе Тесле, а члан је и Центра Тесла.

– Ово је експериментални роман који покушава да покрене дискусије о неким од истакнутих тема данашњице, попут питања енергије и њених утицаја на наш свакодневни живот, као и потребе промена тих утицаја зарад виших идеала људске солидарности. Роман “Еyес анд Мист” указује на то да је крајње време да свет озбиљно сагледа решења која је пре пола века предлагао Никола Тесла јер концепт слободне енергије, и метафорички и буквално, позива човечанство на ослобађање од улоге потрошача изманипулисаног каналима снабдевања енергијом, и преузимање улоге “слободне душе” која мора да учествује у изградњи бољег света – каже о свом делу аутор из Етиопије.

Поред њега, књижевној вечери присуствовали су и др Бранимир Јовановић, некадашњи директор Музеја Николе Тесле и оснивач Центра Тесла, као и Слободан Спасић, садашњи директор центра. Осим о књизи и Теслиној доктрини, на овом скупу било је речи и о култури Етиопије и Србије.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )