УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – ИМА ЈОШ МЕСТА

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – ИМА ЈОШ МЕСТА

Upis u srednje skoleУ првом уписном кругу у четири лозничке средње школе остало је непопуњено 49 места. Највише слободних места има у Техничкој школи, чак 28

Данас је почео други уписни круг у свим средњим школама у Србији па и у четири лозничке средње школе  у којима је, после првог круга остало 49 слободних места. Иначе, ове године у Лозници је  предвиђено да се упише 894 ђака, деведесет мање него лане.

У Гимназији „Вук Караџић“ од 180 места остало је непопуњено тринаест и то на друштвено-језичком смеру где су предвиђена три одељења по тридесет ученика.

Према речима Звонка Костића, директора Средње економске школе, у првом уписном кругу у овој школи није било никаквих неспоразума тако да, по његовом мишљењу, неће бити потребе за проширивањем одељења пошто има више места него ученика. У овој школи од 264 понуђених места остала су непопуњена само четири за занимање правни техничар која ће, највероватније, бити попуњеана у другом уписном кругу.

– Поништавање мале матуре, по мом мишљењу, и није толико страшно, чак мислим да је овакав начин распореда деце можда и правилнији, јер без обзира колико су наставници пажљиви приликом полагања тестова, деца ипак нађу начина да преписују па се деси да неки ученик, који објективно поседује мања знања, добије више бодова. Мислим да ми као друштво још увек нисмо зрели за било какав испит на нивоу државе, осим да се уведу неке озбиљне комисије – тврди Костић.

У Средњој школи „Свети Сава“ од 210 места остала су непопуњена четири места за занимање техничар графичке дораде који је ове године уведен уместо техничара графичке припреме.

Највише слободних места остало је у Техничкој школи, укупно 49 и то за занимања трећег степена која су, према речима Миливоја Станимировића, координатора окружне уписне комисије за Мачвански округ – Лозница, непопуларна међу младима у нашој земљи. Од петнаест предвиђених места остало је непопуњено девет за занимање електоинсталатер, четири електромеханичара за машине и опрему, шест декоратера зидних површина, један керамичар и осам места за занимање инсталатер у машинској струци. Иначе, у овој школи предвиђено је да се упише 240 ученика.

– Ситуација је слична као и прошлих година једино је у Крупњу лошија. У читавој Србији годинам постоји проблем мањег броја заинтересованих за трогодишње школе, кривац за то је политика уписа, односно, што се сваке године оставља велики број места у четворогодишњим школама. Поред тога, створена је огромна разлика између школа трогодишњег и четворогодишњег трајања, тако да деца са трећим степеном образовања не могу да конкуришу ни у полицију, војску, или ватрогасце, јер се увек тражи завршен четврти степен, а пре није било тако. Зато сада деца која би касније хтела да конкуришу за ватрогасца, уместо да се упишу у ауто-механичаре, упишу се за занимање кулинарски техничар. Сваке године скрећемо пажњу на то, али реакције још увек нема – каже Станимировић.

У КРУПЊУ 70 МЕСТА

У првом уписном кругу средња школа у Крупњу прошла је најлошије. Остало је непопуњено чак 70 места и то 11 од превиђених 15 за занимање електормеханичар за термичке и расхладне уређаје, 14 места од 15 предвиђених за занимање електромонтер мрежа и постројења, 13 места од 30 предвиђених за занимање  електротехничар рачунара, 13 места од 15 предвиђених за занимање ауто-механичар, шест места од 15 превиђених за занимање инсталатер, док је у гимназији општег типа остало је 13 непопуњених места.

У ЉУБОВИЈИ  21 МЕСТО

После првог уписног круга у Љубовији је ситуација слична прошлогодишњој, остало је непопуњено 21 место и то једно место за занимање економски техничар, а места има и за једанаест трговаца, док је у гимназији остало девет непопуњених места.

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ 19 МЕСТА

Ове године у  Малом Зворнику је после првог уписног круга у Средњој школи остало непопуњено десет  места за занимање правни техничар,  у гимназији осам, и једно слободно место за занимање мушки фризер.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )