ЛОЗНИЧКИ ПЛАНИНАРИ – ПОНОВО НА СЛОВЕНАЧКИМ ВРХОВИМА

ЛОЗНИЧКИ ПЛАНИНАРИ – ПОНОВО НА СЛОВЕНАЧКИМ ВРХОВИМА

plninariГрупа од 16 лозничких планинара за пет дана освојила четири врха у словеначким Алпима и Западној Јулици. Очекују узвратну посету словеначких планинара који су им обезбедили значајан попуст у планинарским домовима

Годину дана после освајања Триглава, лознички планинари су се крајем јуна поново обрели у Словенији.  Предводио их је Петар Ивановић који је дуго живео у тој бившој југословенској републици, а сада је почасни члан планинарског друштва из Љубљане. Само за пет дана боравка, од 21. до 26 јуна, успели су да освоје четири врха, али и да виде све природне лепоте у тој регији.

– Рано ујутро стигли смо у Логарску долину, која је и најпознатија логорска долина у Словенији, и после краћег одмора отишли смо да видимо водопад Ринка чији слапови падају са 90 метара висине, а затим смо се испели на Камнишки врх на 1800 метара надморске висине. Прошли смо поред спомен-плоча постављених на стенама и одали пошту планинарима који су изгубили животе у Камнишко-Савињским Алпима – прича Ивановић.

Следећег дана рано су кренули према Великој планини . Успут су се зауставили на великом стратишту православаца из Другог светског рата и запалили свеће.

– Врх Велике планине је на 1660 метара и то је сточарски крај. Успон је трајао око четири сата, али због временских прилика и више због жеље да стигнемо да видимо и кањон Предасељ у Кањичкој Бистрици, спустили смо се гондолом – каже.

Следећег дана кренули су према Камнику одакле су скренули према Бледу. Северозападно око 5 км налази се кањон у долини Радовни-Бледски винтгар.  Наставили су пут преко Крањске горе до спортско-скијашког центра “Планица” познатог по скијашким скоковима. Киша… пут према Горштику на 1700 м надморске висине. На пола пута између Крањске горе и Вршича налази се Руска капела која је посвећена  њиховим заробљеницима у Првом светском рату, које је 1916. приликом изградње пута преко превоја усмртила снежна лавина. Пошто су запалили свеће наставили су успон.

– На Вршичу смо преноћили у Поштарском дому на 1700 м надморске висине који је савремено опремљен. Дочекали су нас срдачно, и пошто смо се добро одморили, следећег дана испели смо се на  Мојстровски врх, а затим смо уживали у погледу на Јадранско море – каже Петар Ивановић и истиче да су планинари сами сносили трошкове ове експедиције за коју су пријатељи из Словеније обезбедили попуст од 50 одсто за ноћење. Сада се спремају да им се реванширају. Од 16 чланова екипе било је пет жена и сви су прошли без повреда пошто су у доброј кондицији.

Следећи поход је већ у августу када ће освајати врхове Дурмитора.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )