У БАЊСКОМ ПАРКУ – ОБОРЕНА БИСТА КРАЉА ПЕТРА

У БАЊСКОМ ПАРКУ – ОБОРЕНА БИСТА КРАЉА ПЕТРА

OBESNI OBORILI KRALJA PETRAБиста краља Петра Првог Карађорђевића оборена је са постамента у бањском парку, испред Кур-салона, а овај вандализам десио се  у ноћи између недеље и понедељка. Према речима  Момира Матића, директора Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче, попрсје није оштећено али је приликом пада поломљено неколико плоча на платоу, где се налази и биста краља Александра Карађорђевића која није дирана.

– Бронзана биста тешка је више од 200 килограма и мислим да су то урадили млади из само њима знаног разлога. Сматрам да ово нема никакву политичку позадину, а због овог вандализма поднели смо кривичне пријаве против непознатих починилаца. Нама су до сада у више наврата ломили рефлекторе који су са тла осветљавали бисте па смо морали да их подигнемо ван њиховог домета, а сада су насрнули и на бисту. У понедељак ујутру смо приметили и ишарано старо сумпорно купатило и “Јордан” чесму, у чије смо комплетно реновирање, заједно са бунаром, недавно уложили око 250.000 динара. Вероватно је исте ноћи и то урађено. Све то показује да бањски парк не може бити сачуван без увођења чуварске службе, која је неопходна. То ћемо поново тражити од локалне самоуправе и надам се да ћемо сада имати подршку. Иначе, покушаћемо да до краја недеље вратимо бисту у пређашње стање – каже он.

Према Матићевим речима, бисте Карађорђевића постављене су пре шест година и коштале су 16.300 евра, док су постаменти од гранитног камена и њихово постављање плаћени око 210.000 динара. Бисте су рад познате вајарке Дринке Радовановић. Добро је да биста није оштећена или украдена, као што се то дешавало са другим попрсјима у лозничком крају која су крадена из паркова али и са гробља.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )