ПРОГРАМ KFW У ЛОЗНИЦИ – ПОДРШКА НЕМАЧКЕ ВЛАДЕ

ПРОГРАМ KFW У ЛОЗНИЦИ – ПОДРШКА НЕМАЧКЕ ВЛАДЕ

REKONSTRUISANA CRPNA STANICA PUSSTENA U RADДелегација немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој и представници немачке амбасаде у Београду посетили су ових дана Лозницу. Са руководством града они су озваничили завршетак радова на црпној станици ЈКП “Водовод и канализација”, у Бањи Ковиљачи, као и почетак реконструкције магистралног цевовода у склопу друге фазе програма Немачке развојне банке KFW.

Према речима Анете Зајдел, директорке сектора за источну и југоисточну Европу и источни Кавказ, у Савезном министарству за економску сарадњу и развој, Србија је већ годинама “добар и поуздан партнер немачке Владе”. Према њеним речима са Лозницом је сарадња добра, она је захвална градском руководству што подржава овај пројекат и, како је најавила отварајући радове на магистралном цевоводу, Немачка ће нас “и даље подржавати и бити поуздан партнер”. Она је потом  посетила црпну станицу у Ковиљачи и симболично пустила у рад реконструисано постројење.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, оценио је да почетак радова има велики значај за град и резултат је договора немачке и српске владе.

– Протеклих година имали смо снажну подршку немачке Владе и Лозница и њени грађани на томе су веома захвални. Још је пуно посла пред нама али је важно да имамо финансијску подршку, али исто тако и да је наш град веома добар партнер на спровођењу овог пројекта. Желимо да свакога дана чврстим кораком идемо напред, да проширујемо сарадњу са пријатељима из ЕУ. Остајемо привржени реализацији концепта стратегије развоја Лознице у коме ћемо убрзано подизати капацитет наше локалне заједнице, у коме ћемо из дана у дан подизати квалитет живота наших грађана – рекао је он.

У Лозници је из програма KFW реконструисана црпна станица, замењено је 15 километара дотрајалих челично- поцинкованих цеви, старих 56 година, полиетиленским, а биће уведено даљинско управљање и надзор над водоводним системом. Прошле седмице започета је реконструкција 3,8 километара магистралног цевовода, од “Вискозине” капије два до главног резервоара у Лозници, вредна 1,6 милиона евра.

Лознички  “Водовод” од 2008. реализује KFW програм који треба да побољша систем снабдевања водом на мрежи од 750 километара која је међу пет највећих у Србији.

Пилана

Одговарајући на новинарско питање Петровић је рекао да је пилана, смештена крај заобилазног пута у Ковиљачи, “дугогодишњи проблем који се управо решава”.

– Немогуће је да у будућности један такав објекат буде у зони изворишта и на томе интензивно радимо, али нам је за то потребна и помоћ одговарајућих републичких органа. Мислим да смо на правом путу да се тај проблем реши јер у противном могло би да дође до несагледивих последица. Ми то нећемо дозволити – рекао је градоначелник.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )