У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – БОЛЕСНИЧКЕ СОБЕ БЕЗ КЛИМЕ

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – БОЛЕСНИЧКЕ СОБЕ БЕЗ КЛИМЕ

klime dobro dosleНеподношљиве врућине најтеже подносе пацијенти смештени у болничким собама без уређаја за расхлађивање и завеса на прозорима. За решење овог проблема лозничкој Општој болници потребно барем 20 клима уређаја, али и добра воља дародаваца

Летње температуре, које су ових дана прелазиле и 35 подељак, највише утичу на хроничне болеснике и оне који због лечења морају одређено време да проведу у болници. Општој болници недостаје барем 20 уређаја за расхлађивање просторија, пре свега соба за болеснике, који се у врелим данима сналазе како знају и умеју. Директорка болнице др Вера Крсмановић каже да је до скора ситуација била и гора, али да је са својим сарадницима успела да у последњих нешто више од месец дана обезбеди шест клима уређаја захваљујући дародавцима.

– Стање је донедавно било и горе јер болесничке собе скоро да нису ни имале клима уређаје, осим неколико интензивних јединица. У њима су постојале климе али неадекватне простору. Са својим сарадницима сам се договорила да пробамо то да решимо тражећи дародавце и помоћ смо најпре потражили од фармацеутских кућа од којих набављамо лекове. Највише је урадила др Зорица Ђурић, интерниста ендокринолог, која је контактирала фармацеутске куће и за нешто више од месец дана успели смо да добијемо шест клима – каже директорка болнице.

Оне су већ распоређене по болесничким собама, четири на интерном одељењу, једна на грудном, где је као и на интерном кров у лошем стању, а таваница без изолације, а једна у хируршкој операционој сали јер се у међувремену постојећа клима покварила и није могло да се поправи.

– Овде смо, углавном, због проблема са дисајним путевима, па нам топлота додатно отежава здравствено стање. Понеко је доносио вентилатор од куће али онда често имамо главобоље. Особље се труди да нам помогне, али кад је напољу преко 30 степени, онда се боравак у болници тешко подноси. Откако је постављена клима много је лакше – каже пацијент са грудног одељења на којем недостају барем још три расхладна уређаја. Директорка болнице каже да је веома битно да обезбеде једну климу за велику собу на психијатријском одељењу, а неопходна је и на инфективном, соби за интензивну негу на ортопедији, у операционој сали очног одељења, као и на хирургији, где је потребно више уређаја јер на том одељењу не постоје ни ролетне које би пацијенте заштитиле од светлости и вишка топлоте током лета.

– Чекамо одговоре и од неких других фармацеутских кућа, које, углавном, уз клима уређај обезбеде и уградњу јер ми немамо новаца ни за такве ствари, као и од свих других којима смо се обратили за помоћ – истиче др Крсмановић, додајући да би за значајније побољшање стања било неопходно око 20 клима уређаја. Пацијентима је дозвољено да користе и сопствене вентилаторе али овакво расхлађивање, каже докторка, често лоше утиче на њихово здравствено стање, па се не препоручује.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )