НАША ПОСЛА – ДИПЛОМА КАО УКРАС

Mladen Vucicevic sa svojom diplomomМинистарство просвете акредитовало Вискоку пољопривредну школу струковних студија у Шапцу са свим смеровима, али Управа за ветерину не признаје њихову диплому струковног ветеринарског техничара. Школа је у државном власништву и ових дана уписаће седму генерацију студената

Да стечена диплома након завршетка школовања није и гарант да ће неко добити посао у струци, одавно је познато и на то смо навикли. Међутим, како прихватити чињеницу да након завршетка школовања добијену диплому државне школе један државни орган признаје а други не?! Признаћете, тешко, али у земљи Србији све је могуће.

Елем, после завршене Средње ветеринарске школе Лозничанин Младен Вучићевић, је са неколико својих другова, пре две године завршио трогодишњу Високу пољопривредну школу струковних студија у Шапцу где је стекао звање струковни ветеринарски техничар и одмах се пријавио у Националну службу за запошљавање. Проблеми су настали када је ове године покушао да преко НСЗ обави приправнички стаж у својој струци, јер су му рекли да Управа за ветерину у Београду, где би требало да полаже државни испит, не признаје његову диплому. На другој страни, Комисија за акредитацију коју је основао Национални савет за високо образовање, Високој пољопривредној школи издао је уверење о акредитацији још 2007. године и  поново 2012. године док је дозволу за рад издало Министарство просвете. Дакле, све је наоко легално, међутим, у пракси је очигледно сасвим другачије.

– Када сам се пријавио за обављање приправничког стажа, на бироу рада тражили су ми диплому о завршеној средњој ветеринарској школи на основу које бих могао да конкуришем  пошто Управа за ветерину признаје само средњу и високу стручну спрему, виша школа за њих не постоји. То значи да сам три године свог времена, труда и новца узалуд потрошио. У школи су ми рекли да то није до њих, да су они урадили свој део посла, а да је остало на државним органима. Дакле, они причају и даље своју причу и без обзира на све, сада уписују већ седму генерацију на овај смер – огорчено каже Младен који је студирао о трошку републичког буџета.

Покушавали смо више пута да ступимо у контакт са директорком ове школе Вером Милошевић, али нисмо успели у томе пошто је, како су нам говорили, службено одсутна или још није стигла на посао.

У уверењу које је издала Комисија за акредитацију, која се може видети на сајту школе, наводи се да је Висока пољопривредна школа испунила све прописане стандарде за акредитацију студијског програма основне струковне студије струковна ветерина за упис 40 студената. Чак је на сајту Комисије за акредитацију и проверу квалитета у „Корисном водичу за студенте“ чији је циљ да помогне студентима  приликом одабира факултета да упишу студије од којих ће касније имати важећу диплому, наведена и ова високошколска установа. Додуше, они нису ништа нетачно написали, урадили су свој део посла, обавили су акредитацију, али ко је онда затајио.

Трагајући за одговором обратили смо се надлежнима у Управи за ветерину од којих смо добили званичан одговор да се по важећем Закону о ветеринарству из 2010. године, ветеринарским радницима сматрају само ветеринар који има завршен седми степен стручне спреме и ветеринарски техничар са завршеним четвртим степеном. Међутим, одговорили су нам „да су у току припреме на изради измена и допуна Закона о ветеринарству при чему ће се посебно имати у виду и препознавање више стручне спреме коју стичу студенти Високе пољопривредне школе струковних студија у Шапцу.“ Нису нам одговорили када ће то бити и шта у међувремену да раде они студенти који су завршили ову школу. На то и још нека питања, до закључења овог броја, није нам одговорио ни Велимир Тмушић, начелник Републичке просветне инспекције која је и најодговорнија што је до ове неусаглашености између државних институција дошло.

Лоше искуство које су имали ови млади људи може да послужи као упозорење садашњој генерацији да се при избору факултета добро распитају пре свега код оних који су га већ завршили или код  Националне службе за запошљавање. Ако то не учине, ризикују да им диплома уместо за посао служи за украс, и то веома скуп.

НЕ МЕШАЈУ СЕ У РАД ДРУГИХ

У допису који нам је у међувремену доставила Комисија за акредитацију наводи се да дипломе које су добили студенти Високе пољопривредне школе у Шапцу међу којима и смер струковна ветерина, спадају у високу стручну спрему.

– Не улазећи у рад и надлежност Управе за ветерину доставили смо вам податке о акредитованим програмима, који су неспорни, а истовремено Вас обавештавамо да сагласно одредбама члана 32. Закона о високом образовању делатност високог образовања обавља између осталих и висока школа струковних студија – наводи у допису др Вера Вујчић, председник Комисије за акредитацију.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )